Экспертно

Латвія надасть україні новий пакет допомоги, зокрема, системи ППО – Сіліня

За словами прем’єр-міністерки Латвії, новий пакет допоможе покращити як протиповітряну оборону, так і розвідувальні можливості України

Латвія передасть Україні новий пакет допомоги, який покращить протиповітряну оборону, написала 30 квітня у мережі Х прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня.

«Уряд щойно схвалив передачу Збройним силам України зенітних установок NBS, тактичної безпілотної системи спостереження та іншого необхідного обладнання», – йдеться у дописі.

За її словами, це допоможе покращити як протиповітряну оборону, так і розвідувальні можливості України.

NBS (MANTIS) – модульна автоматична і мережева система наведення і перехоплення. MANTIS призначена для захисту військових і стратегічних об’єктів цивільної інфраструктури від маловисотних повітряних загроз, у тому числі пілотованих і безпілотних літальних апаратів.

Раніше Сіліня повідомляла, що у рамках дронової коаліції Латвія «зовсім скоро» планує надіслати Україні дрони загальною вартістю мільйон євро. Також прем’єрка розповідала, що Латвія надасть 10 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для України.

Латвія – один із найбільших постачальників допомоги Україні щодо ВВП країни. Разом із Україною Латвія заснувала коаліцію дронів – організацію країн, які беруть участь у виробництві та передачі Україні безпілотних літальних апаратів.

Форум