Экспертно

Єрмак і Расмуссен обговорили кроки для інтеграції України в євроатлантичну систему безпеки

Читать на русском

Єрмак і Расмуссен обговорили кроки для інтеграції України в євроатлантичну систему безпеки

Єрмак і Расмуссен обговорили кроки для інтеграції України в євроатлантичну систему безпеки

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і Генеральний секретар НАТО у 2009-2014 роках, експрем’єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен обговорили кроки, необхідні для інтеграції України в євроатлантичну систему безпеки.

Про це повідомляє Офіс Президента.

Єрмак і Расмуссен провели чергову зустріч в онлайн-форматі Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України.

Співрозмовники обговорили просування України на шляху до інтеграції в євроатлантичну систему безпеки та необхідні кроки для цього.

"Запрошення Україні вступити в НАТО не призведе до ескалації війни, а навпаки – відсутність запрошення стане сигналом для нових ескалацій. Важливо розуміти, що Путін уже перейшов "червоні лінії", він – новий Гітлер після Другої світової війни. Для нього не існує раціональних аргументів, які змусять його зупинитись", – заявив Єрмак.

 qkxiqdxiqdeihrant

Керівник ОП поінформував членів групи про ситуацію на фронті та наголосив на важливості якнайшвидшого ухвалення з боку Конгресу США рішення про підтримку України.

Також Єрмак повідомив про підготовку до першого Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії.

"Ніхто вже не обговорює саму ідею саміту, а дискутують щодо формату, результатів, документів, які можуть бути узгоджені на саміті. І, звісно, наша принципова позиція, щоб на першому інавгураційному саміті миру були лише країни, які поважають міжнародне право, тому Росію не буде запрошено на нього", – зазначив він.

Расмуссен наголосив на важливості подальшої військової підтримки України.

"Наша відповідальність полягає в тому, що ми рішуче налаштовані гарантувати перемогу України. В іншому разі ми ризикуємо отримати небезпеку не лише для України, а й для всього світу. Путін наполягає на тому, що цю війну неможливо виграти. Ми не можемо прийняти ці кремлівські заклики. Нам потрібно дати відсіч сміливою пропозицією, що є метою нашої групи", – сказав колишній Генсек НАТО.

Він додав, що члени Міжнародної робочої групи мають використовувати всі наявні інструменти, аби Україна отримала все необхідне для захисту мирного населення та воїнів на лінії фронту.

Також Расмуссен відзначив важливість продовження роботи на рівні країн-членів НАТО для досягнення позитивних рішень на саміті Альянсу, який має відбутися у Вашингтоні.

З української сторони в зустрічі взяли участь віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, а також радники керівника ОП Дарія Зарівна та Олександр Бевз.