Экспертно

Адміни Вікіпедії Yakudza та Goo3 торгують готівкою за викривлення інформації

Вікіпедія, як відомо – загальнодоступна вільна онлайн-енциклопедія, і кожен може поділитись у ній своїми знаннями. І у цьому її сила. Але, з іншого боку, у цьому її слабкість: факти можуть викривлювати і коригувати спеціально уповноважені люди. А якщо подібними повноваженнями зловживати, то авторитет Вікіпедії як джерела достовірної інформації може бути підірваний. 

Це розслідування висвітлює випадки, коли Yakudza та Goo3 видаляли критичні матеріали про політичних діячів і замовно переписували статті, приховано отримуючи за це гроші. Приклади включають редагування сторінок про деякі українські компанії, політиків та артистів. Навіть попри численні звинувачення, вони залишаються на своїх посадах. Це викликає питання щодо прозорості української Вікіпедії та ефективності внутрішньої системи відповідальності. Розслідування має на меті привернути увагу до цих проблем і стимулювати подальшу журналістську роботу у цьому напрямку.

Інформаційна війна триває і ведеться на всіх майданчиках. Вікіпедія займає важливе місце, оскільки індексується на першій сторінці видачі Google та легко формує імідж. І на сторінках цього майданчика непомітно для більшості точиться справжня війна за смисли, політичні позиції та бізнес-інтереси. Далі буде йтися про те, як двом високопоставленим адміністраторам Goo3 та Yakudza вдалося стати “смотрящими за Українською Вікіпедією”. 

Назар Токар і Анатолій Листюк: адміністратори, яким вдається непомітно відбілювати проросійських політиків, вкидати негатив конкурентам та “тримати” порядок у Вікіпедїі.


Мережевий комунізм

Вікіпедія створена у 2001 році американським фінансистом Джиммі Вейлсом. Зараз вона існує більш ніж у трьохсот версіях різними мовами (український сегмент з’явився у 2004 році). Вільна енциклопедія не ідеальна – неправильна інформація, маніпуляції, пропаганда,  фейки, редактори готовий за гроші переписати біографію чи написати компліментарний матеріал.

Для розв’язання подібних проблем, дотримання цілісності редакційної політики Вікіпедії («правда, правда і нічого крім правди») було створено досить унікальну ієрархічну структуру модераторів. Для найскладніших конфліктів існує Арбітражний Комітет. Отож чим вище стоїть користувач - тим більше повноважень по модерації контенту він має. 

На вершині модерації знаходяться стюарти, чезюзери, приховувачі, бюрократи та  адміністратори. Середню ланку складають патрульні, відкочувачі та автопідтверджені користувачі. А замикають спільноту зареєстровані та незареєстровані користувачі.

 «У нас немає директорів, якихось головних. Усі рівні, але різні категорії спільноти мають, скажімо так, свої превалюючі технічні функції. Ну, щоб було зрозуміліше — у тебе є ключ від щитової, але ти не електрик. А хтось – сантехнік. І так далі. Усі рівні, а спірні питання вирішуються на арбітражному комітеті», – коментує голова правління громадської організації «Вікімедія Україна» Ілля Корнійко.

Вікіпедію влаштовано таким чином, що контроль над нею здійснювати практично неможливо.

«Навіть у росії спільнота редакторів не погодилася виконувати вимоги Роскомнагляду щодо вилучення або внесення змін до вільної енциклопедії для приведення його вмісту у відповідність до вимог російського законодавства», – розповідає один із творців «Вікімедія Україна» Юрій Пероганич.

«Вікімедія Україна» – регіональне відділення американського «Фонду Вікімедія», яке очолює той самий Джиммі Вейлз, творець Вікіпедії. Мета організації – збір благодійних коштів на підтримку роботи вільної енциклопедії (до речі, якось одного місяця Google пожертвував Вікіпедії $2 млн), та розподіл фінансів у регіональні відділення. Які, своєю чергою, займаються координацією, забезпеченням нормальної роботи онлайн-енциклопедії.

«Ми надсилаємо запит на грант, і отримуємо певні кошти. Які йдуть на зарплату технічного персоналу – програмістів, оренду офісу, організацію різноманітних виставок та форумів. На 2023 рік ми отримали грант близько 100 тисяч доларів», – каже Ілля Корнійко. 

Ця інформація підтверджується на opendatabot, де бюджет організації за 2022 рік складає трохи більше 4 мільйонів гривень. https://opendatabot.ua/c/36628786

Проте, за його словами, робота всієї спільноти Вікіпедії: адміністраторів та відкатників, бюрократів та чезюзерів, авторів контенту та приховувачів – абсолютно безплатна. Ніхто не отримує зарплат за щоденну багатогодинну роботу із модерації контенту, перевірки сторінок та фактчекінгу. Такий собі своєрідний upgrade принципу комунізму: від кожного за здібностями, кожному – моральне задоволення.

Безоплатна робота закладає фундамент зловживань

Вікіпедія, заснована у 2001 році Джиммі Вейлзом, існує більш ніж у 300 мовних версіях (українська версія з’явилася у 2004). Ця вільна енциклопедія не ідеальна, адже в ній можна зустріти неправильну інформацію, маніпуляції та помилки. Для забезпечення цілісності редакційної політики створено структуру волонтерів модераторів, що включає стюартів, адміністраторів, бюрократів та інших, а також арбітражний комітет(суд) для вирішення спірних справ. Попри те, що робота модераторів часто займає десятки годин на місяць - офіційних зарплат вони не отримують. 

Свіже дослідження британських аналітичних центрів виявило, що біля сотні досвідчених редакторів Вікіпедії порушували етичний кодекс, намагаючись змінити статті про російсько-українську війну на користь проросійського наративу, та очевидно отримували за це гроші від Кремля. https://ms.detector.media/internet/post/30482/2022-10-20-u-vikipedii-vykryly-merezhu-tinovykh-redaktoriv-shcho-prosuvaly-rosiysku-propagandu/

В нашому журналістському розслідуванні ми вирішили з’ясувати, наскільки прозорою є український розділ Вікіпедії, чи немає тут впливу росії або ж  грошей, і чи можливо впливати на менш досвідчених користувачів, маючи статус адміністратора чи патрульного. Для цього ми вступили до офіційного телеграм-каналу Вікімедіа Україна під назвою ВікіФлудоЧат, оскільки всі публічні розмови з представниками адмінкорпусу Вікіпедії створювали враження, що все в порядку і серйозних проблем немає. Проте ми зрозуміли, що нам намагаються показати однобоквий позитивний образ, уникаючи відвертого обговорення проблем. Відтак, увійшовши до цього відносно закритого чату, ми виявили, що там відбуваються цікаві обговорення, а вікіпедисти самі визнають у приватних розмовах, що порушення є. Отже, поїхали. 

Прелюдія

Вікіпедію влаштовано таким чином, що одноосібно контроль над нею здійснювати практично неможливо - вважають самі ж вікіпедисти. Але водночас є строга ієрархія модераторів, які можуть банити користувачів, видаляти статті та коригувати інформацію. Для з’ясування можливих порушень та збоїв у механізмі роботи Вікіпедії ми звернулися до ГО «Вікімедіа Україна», яке є офіційним представником Wikimedia Foundation, що володіє Вікіпедією та розвиває її на міжнародному рівні. 

«У нас немає директорів, якихось головних. Усі рівні, але різні категорії спільноти мають, скажімо так, свої “превалюючі” технічні функції. Ну, щоб було зрозуміліше — у тебе є ключ від щитової, але ти не електрик. А хтось – сантехнік. І так далі. Усі рівні, а спірні питання вирішуються на арбітражному комітеті», – розповідає голова правління «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко. «Ми надсилаємо запит на грант, і отримуємо певні кошти. Які йдуть на зарплату технічного персоналу – програмістів, оренду офісу, організацію різноманітних виставок та форумів. На 2023 рік ми отримали грант близько 100 тисяч доларів», – каже Ілля Корнійко. Проте, за його словами, робота всієї спільноти Вікіпедії: адміністраторів та відкатників, бюрократів та чекюзерів, авторів контенту та приховувачів – абсолютно безплатна. Очевидно, робота адміністраторів Вікіпедії є вимогливою та складною, адже вони несуть відповідальність за моніторинг та коректування важливих правок у чутливих статтях, таких як історичні особистості чи політичні теми. Це ставить їх перед ризиком зазнавати тиску або спокус від зовнішніх сил. Як ми уже згадали, за результатами дослідження британських аналітиків, досвідчені вікіпедисти можуть бути вразливі до спроб підкупу або маніпуляцій з метою внесення змін в статті, що вигідні певним особам або групам, ігноруючи деякі порушення або змінюючи контент для створення сприятливого наративу. 

Конкретні кейси

Принцип безплатної роботи є своєрідною міною уповільненої дії. Так, можна безплатно писати у Вікіпедію нотатки, щиро вносячи свій внесок у скарбницю світових знань, або просто тішити цим своє самолюбство. Можна у вільний від основної роботи час безплатно працювати у Вікіпедії адміністратором, відкатником або навіть стюартом. Але чи довго? Людська природа, на жаль, така: якщо ти на чомусь довго сидиш та контролюєш – то на цьому починаєш заробляти. 

Для з’ясування складностей роботи з Вікіпедією та відчути на власному досвіді, як це дописувати у Вікіпедію, редактор пройшов курс патрульного, організований українським відділенням Вікіпедії - ГО Вікімедіа Україна. Це навчання допомогло редакції освоїти технічні аспекти редагування Вікіпедії, а також навчитися аналізувати діяльність інших користувачів та визначати їх внесок у редагуванні статей. Ці навички стали в нагоді під час розслідування скандалу в українській частині інтернету. 

І ось нещодавно вибухнув  скандал. Двох адміністраторів української Вікіпедії, відомих під ніками Yakudza та Goo3 підозрюють в корупції та зловживанні службовим становищем - про їхні дії у Вікіпедії на кількох медіа-ресурсах синхронно вийшли розслідування. Зокрема, йдеться про системні видалення критики про політичних діячів та сфабриковані історії, призначені для покращення іміджу. Про приховану рекламу, нерозголошені конфлікти інтересів і навмисне введення в оману, спираючись на неправдиві джерела будемо розповідати далі.

Отже, вернімося до матеріалів, що опублікували сайти Lenta.ua, ukranews.com, podrobnosti.ua та інші. У них детально аналізується підозріла поведінка адміністратора Yakudza ( Анатолій Луцюк), який був неодноразово помічений за редагуванням статті про Юлію Тимошенко, де видаляв «незручну» інформацію з її сторінки. А також за виправленням статті про медичний канабіс, де він видаляв інформацію про наукові дослідження про користь медичного канабісу, і, очевидно, лобіював політичні інтереси політиків щодо неприпустимості легалізації. Його колега і за сумісництво інший адміністратор Goo3 (Назар Токар) натомість підчищує біграфії колишніх «регіоналів, зокрема, видалив інформацію про те, «Партія регіонів» є проросійською у статті одного відомого регіонала. І це лише вершина айсбергу. Якщо забити в пошуковику фразу «Yakudza Goo3 корупція», то знайдемо багато матеріалів з подробицями.

(з деталями конфлікту мід науковцем що редагував вікіпедію і Yakudza можна ознайомитися тут https://uk.wikipedia.org/wiki/Обговорення_користувача:DoctorNaturopath#Часткове_блокування_від_3_липня_2023 

(на скріншоті видно редагування Yakudza, яким він видалив інформацію про можливості медичного канабісу і натомість додав радянську інформацію про відсутність клінічних досліджень)


З беклогу Вікіпедії випливає, що типовою поведінкою Goo3 є видалення дискредитуючої інформації з одних статей та додавання такої до інших, що може включати імовірний подальший шантаж, щоб такий негатив прибрати. Звісно ж, мова йде про політиків та інших відомих персон, які дбають про імідж та готові платити тисячі доларів за зміну ключових формулювань у статті. 

У команди виникли сумніви щодо достовірності таких звинувачень, та й сайти, що розмістили ці “розслідування” були ненадійними і начебто використовували один “темник”. Тому ми провели глибокий аналіз доступних доказів і прийшла до висновку, що звинувачення щодо Луцюка і Токара все ж обґрунтовані. Виявлені порушення включали приховані платні редагування матеріалів, дискредитацію українського бізнесу (мовляв він працює у росії), а також приховування компрометуючих даних про деяких політиків та навмисне очорнення інших політичних діячів.

Але нам здавалося, що ми могли щось пропустити, або ж нас ввели в оману, тож ми почали уважно стежити за ВікіФлудоЧатом  (телеграм-чатом редакторів та адміністраторів української вікіпедії). Наша присутність в чаті була неафішованою і в кінці листопада 2023 р. тут обговорювали вищезгадані матеріали і порушення. Зокрема, вікіпедист Олексій Кучер підтвердив у чаті, що звинувачення по факту правдиві, і ці два адміністратори насправді заробляють на вікіпедії, порушуючи правила. Також, зі слів Олексія, цих адміністраторів уже неодноразово попереджали. Нам вдалося з’ясувати, що уже більше 10 разів Луцюка і Якудзу намагались позбавити адмінства. Також, Олексій стверджує, за цими розслідуваннями можуть стояти особи, що конкурують у Вікіпедії за заробіток. Коментувати подробиці вікіпедисти відмовились. 

Війни адміністраторів

В українській Вікіпедії чимало авторів та модераторів приховують свої справжні імена під ніками. Хтось просто соромиться: працює людина у солідній організації та просто не бажає «світитися». Хтось ще надто юний, і йому просто подобаються гарні псевдоніми (вступити до спільноти Вікіпедії може кожен: треба лише вказати адресу електронної пошти, не потрібні реальні ім’я та прізвище, автором може стати навіть школяр). А хтось, можливо, приховує справжнє обличчя заради якихось корисливих цілей та з міркувань безпеки. 

Втім, Yakudza та Goo3 своїх справжніх імен не приховують. Одесита, родом із Донецька звуть Анатолій Луцюк. Він під ніком Yakudza редагує україномовну Вікіпедію понад 18 років. Його колега Goo3 народився у Дніпрі, але ще до початку вторгнення, вірячи вікіпедистам, виїхав і мешкає в Іспанї. 

«Жоден з них ніколи не був заблокованим користувачем», – стверджує  член правління «Вікімедія Україна» Богдан Мельничук.

«У нас є список особливо наполегливих порушників, які намагаються просунути статті на замовлення, якось змінити у своїх інтересах контент. Там близько ста різних ніків. Але таких ми, зрештою, банимо. Щоправда, не факт, що це сто різних людей. Може бути й тридцять: досить поміняти нік і знову зайнятися колишньою справою?», – стверджує адміністратор української Вікіпедії Антон Процюк.

До речі, «підмітні статті», які кидають тінь на адміністраторів Вікіпедії з таким солідним стажем – це ще не все. В серпні 2023 року стався інцидент на українській Вікіпедії: адміністратор під ніком Submajstro подав офіційний запит у вікіпедію щоби позбавити користувача Yakudza адміністративних прав. Причиною цього були серйозні порушення правил: Yakudza, використовуючи свої повноваження адміністратора, безпідставно заблокував іншого учасника Вікіпедії під час дискусії. Таке можливе зловживання адмінресурсом привернуло увагу деяких інших користувачів, але під час голосування більшість виступила проти цього рішення.

Приховані платні редагування

Яскравим кейсом прихованих комерційних редагувань Токара є кейс створення та покращення кількох мовних версій статті про компаіню Ajax, які згодом були видалені (Іспанська та Анлійська) як реклама і приховані платні редагування, а українська сторінка отримала маркування про приховане платне редагування. 


Спільна діяльність Токара і Луцюка стала особливо очевидною, коли вони координували зусилля для захисту та просування конкертних сторінок, включаючи вебсайт Tokar.ua, яку вперше номінували на видалення через низьку значущість. Сам Goo3 попри конфліт інтересів проголосував проти, а відтак Yakudza захистив цю статтю, пославшись на те, що сайт дуже значущий для вікіпедії. Втім у 2023 році вікіпедійна спільнота повторно запропонували вилучити сторінку і зрештою після дискусії її видалив незалежний адміністратор. Далі  Goo3 вставив 278 лінків в Українській вікіпедії на свій вебсайт Tokar.ua. Це потрібно для SEO, бо лінки сприяють кращому індексуванню сайту в пошукових системах.

 Вікіпедія дуже строго регламунтує, що вставляння лінків у Вікіпедію з метою просування свого веб-сайту заборонено, а таких користувачів блокують довічно. Такий спам лінками часто спостерігається з боку “нових” користувачів, які просто відпрацьовують свої гроші і вставляють лінки у вікіпедію за гроші. Проте, адміністратор Goo3 маючи більше 10 років стажу у вікіпедії чинить як класичний спамер або SEO-спеціаліст, просуваючи свій не дуже популярний вебсайт новин. 

(Перевірити лінки можна тут https://wikipediatools.appspot.com/linksearch.jsp?mode=single&wiki=uk.wikipedia.org&link=tokar.ua )


"Війни правок"

Ми звернулись до  Анатолій Луцюка (Yakudza) і він всі звинувачення на свою адресу пояснює банальною помстою. За моїми даними – це колишній адміністратор Ігор Турж, який займався написанням статей на бізнес-тематику, з порушенням нейтральності. У результаті його було заблоковано. Очевидно, вирішив помститися», – говорить адміністратор української Вікіпедії Анатолій Луцюк (Yakudza). Пояснити та прокоментувати власні конкретні випадки зловживань, що були висвітлені у ЗМІ, Yakudza не захотів, натомість став розповідати про порушеня інших вікіпедистів, які не вдалося перевірити. 

Кейс Сергія Бабкіна

Редакція вирішила послідкувати за внеском Goo3 та найшла ще кілька яскравих прикладів маніпуляції вмістом та безпідставним очорненням відомих українців. Ще влітку у Вікіпедії розгорілася дискусія  навколо статті про Сергія Бабкіна, яку фактично розпочав користувач Goo3. Ось кілька конкретних прикладів його дій, які можуть вважатися порушенням нейтральності та залякуванням інших учасників:


Зміни у формулюваннях: Goo3 критикується за видалення фактів, підтверджених авторитетними джерелами, які створюють позитивний образ Бабкіна. Це ставить під питання його об’єктивність у редагуванні статті.

Наприклад, у статті є таке твердження: “На запитання про критику артистів, які виїхали за кордон, Бабкін відповів, що все робить правильно і не планує повертатися, оскільки не може заробляти в Україні грошей”. Проте один з користувачів під ніком Tamenund продивився уважно інтерв’ю, де про це заявив Бабкін і відкоригував речення до більш точного, дослівно передавши суть сказаного: 

На запитання про критику артистів, які виїхали за кордон, Бабкін відповів, що все робить правильно і поки не планує повертатися, оскільки не може зараз заробляти концертами в Україні, натомість має можливість робити благодійні виступи закородоном. (жирним виділено слова, які насправді сказав Бабкін). 

Проте, справжня цитата, а не перекручена як було до того у статті, не сподобалася Goo3, який її відкинув і повернув неправильне формувалювання. Хоча для цього не було підстав, адже цитата була правильною. 


Звинувачення у Вандалізмі та Погрози Блокування

Goo3 звинуватив інших користувачів у вандалізмі та погрожував заблокувати їхні акаунти за намагання внести зміни, що суперечать його редагуванням. Це може сприйматися як спроба залякування інших користувачів, щоб унеможливити об’єктивне редагування статті. Такий спосіб дій не вітається на Вікіпедії, адже це пряме використання адміністративного ресурсу з боку адміністратора Вікіпедії. Ці дії Goo3 викликають сумнів у його нейтральності та етичності, порушуючи основні принципи Вікіпедії, яка покликана бути об’єктивним та неупередженим джерелом інформації.

Що примітно, у кейс Бабкіна відзначився і Yakudza, який прийшов виручати свого спільника Goo3. Зокрема Yakudza видалив деякі аргументи у яких юзер Tamenund доводив неетичну і заангажовану поведінку Goo3 (Назара Токаря). 

https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Обговорення:Бабкін_Сергій_Миколайович&action=history 


Кейс Столара

У статті про “регіонала” Вадима Столара адміністратор Goo3 видалив згадку про те, що “Партія Регіонів” є проросійською. Хоча зазвичай у десятках інших сторінок він додає це слово, часом зовсім недоцільно. Також Назар Токар додав несуттєві дані (т.з інформаційний шум) щоб розбавити негатив у статті. Приблизно в цей же час (серпень 2023) активно попрацював друг Goo3 - адміністратор Yakudza, який видалив зі статті про Вадима Столара неприємну для “клієнта” згадку про “Батальйон Монако” (ред. - Столар фігурує у журналістських розслідуваннях як учасник “батальйоу Монако”).

червоним виділено редагування, де Goo3 видалив зі статті - “проросійська”, “московського патріархату”, тощо



Кейс Артема Пивоварова

Інший кейс на який зернула увага наша редакція - це сторінка співака  Артема Пивоварова. Тут стає зрозуміло, що проблема не лише безпідставному очорненні чи лейбуванні “російськомовний”/”проросійський”, але і в тому, що такі дії спрямовані проти відомих українців можуть нести розкол у суспільстві, як це зробила нещодавно звільнена Ірина Фаріон. 

Для прикладу, Goo3 переписав статтю про Артема Пивоварова і описав його максимально знеавжливо: “Артем Пивоваров - російськомовний співак з України, повністю заперечуючи будь-який зв’язок Артема з Україною.
Добре, що на цю вандальну і шкідливу дію з очорнення зреагував інший адміністратор який тихо скасував цю правку Goo3 і повернув назад об’єктивний і нейтральний текст. 



Замість висновку

Тож поки у Вікіпедії триває глобальна війна із поширення фейків та пропаганди, окремі безпринципні адміністратори збагачуються на тіньових редагуваннях та замовних правках. Розібрані кейси засвідчують, що навіть система, заснована на принципах волонтерства та відкритості, не застрахована від корупції та прихованих платних редагувань. А масштаб зловживань ставить під питання цілісність редакційної політики Вікіпедії та принципу відбору адміністраторів, особливо бестроковість їх повноважень та неможливість притягнути порушників до відповідальності. Сподіваємось це розслідування покладе початок подальшій роботі журналістської спільноти із викриття чорнушних адміністраторів.


Досьє: 

Назар Токар - адміністратор, чекюзер та приховувач (може витирати істрорію редагувань) українського розділу Вікіпедії. Колишній ІТшник, родом із Дніпра. Після повномасштабного вторгнення мігрував до Іспанії, звідки веде свій ютуб канал та сайт tokar.ua


Анатолій Луцюк - з 2006 року адміністратор та бюрократ української Вікіпедії. У 2013 виїхав з Донецька і оселився в Одесі. Активний учасник вікіконференцій та тематичних зустрічей фонду Вікімедія.