Экспертно

Голова ЄЦБ назвала ризикованою ідею США щодо заморожених активів РФ

мвф,лагард,кристин

Пропозиція США використати заморожені російські активи на суму понад $260 млрд для випуску облігацій та спрямування залучених коштів на допомогу Україні несе в собі юридичні ризики.

Як пише Financial Times, про це заявила очільниця Європейського центрального банку Крістін Лагард у Вашингтоні, передає Інтерфакс-Україна.

"Я бачила чотири різні схеми або пропозиції щодо того, що багато юристів розглядають як дуже серйозну юридичну перешкоду, і це може бути розцінено як порушення міжнародного законодавства", – наголосила вона.

Обговорення пропозицій продовжується, сказала Лагард.

"Перехід від заморожування активів до їх конфіскації та використання заслуговує на дуже уважний розгляд", – заявила голова ЄЦБ, додавши, що "це може спричинити порушення міжнародного порядку, який ми хочемо захистити і зробити так, щоб Росія його поважала".

Представники G7 за підсумками зустрічі в середу виступили із спільною заявою, в якій підтвердили "рішучість зробити так, щоб Росія заплатила за шкоду, завдану Україні", зазначивши, що "суверенні активи Росії, які перебувають у наших юрисдикціях, доти залишаться замороженими відповідно із нашим законодавством".

Нова інформація про плани щодо російських активів, як очікується, надійде до саміту G7, який відбудеться в Італії у червні.

Раніше агентство Bloomberg повідомляло з посиланням на джерела, що США запропонували союзникам G7 створити спеціальний механізм для випуску облігацій на щонайменше $50 млрд, забезпечених прибутком від заморожених суверенних активів Росії. Обговорення перебуває на початковій стадії, а деякі члени G7, включаючи Німеччину та Францію, обережно відреагували на цю ідею, зазначило джерело агентства.

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант зазначив у середу, що план США є "дуже цікавою ідеєю" і всі пропозиції щодо використання заморожених активів потрібно вивчати неупереджено.

Автор: Юлiя Недашківська