Экспертно

Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України, але зі змінами

європарламент

Європейський парламент схвалив пропозицію Єврокомісії продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року.

Відповідне рішення під час пленарного засідання Європарламенту в середу у Страсбурзі підтримали 347 євродепутатів, 117 проголосували "проти" і 99 "утрималися", передає Інтерфакс-Україна.

Ухваленим рішенням з метою підтримки України на тлі розв’язаної Росією війни пропонується продовжити тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік, із 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.

Водночас затверджена редакція документа надає Єврокомісії повноваження "вживати швидких заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи декількох країн ЄС через український імпорт".

Вона також передбачає "екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць та цукру". Це означає, що, якщо імпорт цих продуктів з України до ЄС перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, то мита на них повернуть.

"Заходи з лібералізації залежать від поваги України до демократичних принципів, прав людини, верховенства закону та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю", – зазначається у рішенні.

Рішення Європарламенту має затвердити Рада ЄС, після чого воно буде оприлюднене в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності.

Читайте також: Польща не заборонятиме імпорт російського зерна, але підтримає це рішення на рівні Євросоюзу, – Туск

Як повідомлялося, раніше профільний Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження лібералізації торгівлі для України та Молдови до 5 червня 2025 року.

Водночас це рішення фактично передбачає обмеження торговельних прерференцій, наданих Україні після початку повномасштабного вторгненя у 2022 році. Зокрема, повертаються квоти на експорт з України м’яса птиці, яєць і цукру. Крім того, передбачено механізм захисту ринку ЄС або окремих європейських країн у випадку зростання імпорту аграрної продукції з України.

Хто вимагає обмежень на імпорт аграрної продукції з України?

Раніше міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської комісії вимагали відновити дію імпортних мит на українське зерно.

Єврокомісія це прохання відхилила, тому Польща запропонувала запровадити новий захисний механізм на рівні ЄС, який передбачає застосування регіональних обмежень на імпорт певних видів сільгосптоварів з України.

При цьому міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявляв, що новий уряд країни не скасовуватиме заборону на імпорт низки аграрних товарів з України, ембарго на їх ввезення до Польщі буде безстроковим. Водночас влада країни визнає, що це рішення порушує правила ЄС і намагатиметься його юридично адаптувати до них.

Автор: Михайло Орлюк