Экспертно

Міненерго: з технічних причин відключений один із атомних блоків на Хмельницькій АЕС

Хмельницька атомна електростанція, архівне фото

Наразі в енергосистемі не передбачається дефіциту електроенергії, повідомляє Міністерство енергетики вранці 14 березня.

«Учора з технічних причин було відключено один з атомних блоків на Хмельницькій АЕС. Наразі з’ясовуються обставини та тривають роботи з усунення порушень. У роботі – 7 атомних енергоблоків», – йдеться в зведенні.

Для забезпечення потреб споживачів та промисловості працюють резерви теплової та гідрогенерації. Також відомство планує комерційний імпорт та експорт електроенергії. Зокрема, на цю добу прогнозується імпорт електроенергії в обсязі 4 066 мегават на годину, експорт – до 5 837 мегават на годину.

Крім того, внаслідок російських обстрілів у Сумській області відключилася високовольтна лінія 330 кіловат оператора «Укренерго» – виявлено обрив проводу. Також обстріли пошкодили обладнання котельні в одному з міст на Сумщині, її відключили від газопостачання.

На початку березня британська розвідка повідомила, що протягом лютого 2024 року Росія намагалася пошкодити об’єкти регіональної енергетики, однак енергосистема України підтримує стабільну роботу. Розвідка Британії вважає, що цими ударами Росія хотіла «погіршити промислову діяльність в Україні».

Форум