Экспертно

Міноборони змушене піти на переговори з харчовими терористами у питанні ціною 45 млрд

Автор публікації – Юрій Ніколов, редактор “Наших грошей

Найбільший провал в закупівлях «Державного оператора тилу» Міноборони стався на найбільшій потребі, яка проходить через відомство Арсена Жумаділова – це харчі для солдатів.

«ДОТу» не вдалось вмовити рітейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік. А відтак старі постачальники взяли військових за горло і взагалі відмовились від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок.

Станом на зараз ситуація така. Діючі контракти на харчування всіх(!) ЗСУ закінчуються 31 березня, тобто через два тижні. В цих умовах ДОТ почав укладати прямі договори (поза Прозорро) з учасниками того самого картелю постачальників, що і відмовились від відкритих торгів. В п’ятницю очікуємо від ДОТу доладну інформацію. Побачим на яких умовах, з ким і по яким цінам законтрактується «ДОТ». А також побачимо чи зможе ДОТ за політичної волі Міністерства оборони створити умови для появи у подальшому на своїх торгах великого рітейлу, і чи допоможе це витіснити нинішніх монополістів.

Основні корупційні схеми на харчах Міноборони виглядають так.

Зменшення ваги порцій і підміна хороших продуктів поганими

Постачальники у змові з начпродами військових частин вносять у накладні дані, що солдатам привезли 1 тону картоплі, а насправді привозять лише півтони. Також замість продуктів хорошої якості привозять старі/гнилі. Ви можете бачити такі речі на овочевих лотках, коли в одному ящику лежить нормальний помідор по 50 гривень, і поруч у ящику вже порчені по 20. Нестачу продуктів вирішують тим, що солдатам просто зменшують порції.

Також є ще спосіб підміни дорогого дешевим. Це коли у документи вписують консервовану кашу «гречка з яловичиною» за 120 гривень, а по факту годують солдатів «кашою пшеничною з курячим м`ясом» по 80₴ Начпроду відкатують за це 5 гривень з кожного кілограма підміненої їжі. Зрештою формують дуже пристойні потоки – мільйони з кожної окремої військової частини. І це в місяць, а не в рік.

Корупційний каталог

НАБУ вже підтвердило корупційність схеми закупівель харчів, що почала впроваджуватись у Міноборони з 2016 року. Суть у відсіюванні небажаних учасників ринку завдяки змові постачальників з начпродами, та постачанні дешевих товарів по високій ціні.

В каталог включили понад 400 найменувань продуктів, у тому числі осетер охолоджений і орегано, які звісно солдатам не везуть. З усього того переліку левову долю понад 80% фактичних поставок складають лише три десятки позицій. Однак у загальну вартість пропозиції учасники торгів мають включати ціни всіх 400 продуктів. І лише той учасник, який знає, що начпрод військової частини ніколи йому не замовить осетра і насіння льону, записує у своїй пропозиції занижені ціни цих сотень продуктів, і завищує ціну десятків ходових позицій. У свою чергу нормальний учасник вказує справжні ціни на все, і таким чином програє цінову конкуренцію. Бо у нього кошторис каталогу однозначно дорожчий саме через справжню ціну осетрів і всяких орегано з льоном.

Корупційні зв’язки начпродів з постачальниками

Легкість таких змов досягається тим, що годувальники ЗСУ мають налагоджені зв’язки з середнім менеджментом Міноборони. Наприклад, у фірмі «Актив компані» з групи власниці хорватських готелів Тетяни Глиняної працювали колишні керівники регіональних військторгів. Тобто ці люди прекрасно орієнтувались у зв’язках з майорами-полковниками, що і складають основу корумпованого діп-стейту Міноборони. Змінюються президенти, прем’єри, міністри – а вони лишаються. Лише іноді переділюють ринок між різними харчовими угрупуваннями. При Єжелі-Януковичу ринок ділили на чотирьох, при Порошенку-Бірюкову спочатку звузили до трьох, потім залишили один «Військссервіс-волонтер». Потім при Зеленському дозволили «білоцерківцям» Глиняної повернутись на більшу частину підрядів. Також частку ринку повернули «дніпропетровці». Та з’явились навіть всякі зальотні типу львів’ян Гринкевичів, які «магічним» чином отримали мільярди на бронежилети і харчі для військових і засвітились на зйомках «Кварталу-95».

В результаті коли держава під час вторгнення дозволила військовим заховати свої закупівлі вийшло так, що градус жадібності у цих людей рвонув вище даху. І так в контракті однієї з фірм з групи Глиняної з’явились яйця по 17 гривень, у самої Глиняної з’явились готелі в Хорватії, а ДБР запідозрило, що керівник начпродів з Сил логістики ЗСУ гріб відкати так, що його родина спустошувала банкомати в Хмельницькому на мільйони гривень.

Ці схеми почали ламати у 2023 році

Після розслідування «Дзеркала тижня» про яйця Резнікова військові закупівлі повернули в «Прозорро» і ціни відразу впали. Але не до ринкового рівня. Якщо в магазині в прифронтовій області яйця коштують 6 гривень, то у підрядах Міноборони 6,60₴ Разом з недовозом товару та підміною хорошого на погане це дає 30-40% рентабельності. А оскільки йдеться про підряди вагою до 50 млрд грн на рік – маємо близько 20 млрд грн маржі, з якої можна і відкатувать по пятьорці всім начпродам, і кураторам правоохоронців носить скільки треба, аби не заважали.

Нове керівництво Міноборони пішло далі. Був запущений «Державний оператор тилу» під керівництвом Арсена Жумаділова, відомого реформатора медичних закупівель. Його план був такий. Поступово перейти на окремі закупівлі послуг логістики і продуктів по окремим товарним групам. Це логічно. Але для цього фактично треба відмовитись від каталогу взагалі, що лякає фактично всіх в МО.

Тому під час війни простіше перейти до співпраці з великим рітейлом, який вміє і постачати, і продавати харчі. Він може дати набагато цікавіші оптові ціни, ніж нинішні харчовики, що дають ціни «роздріб+». Мережі типу «АТБ», «Варус», «Фора» щоденно саме те і роблять, що розвозять харчі по своїм магазинам у прифронтові регіони.

Для цього потрібна ключова інформація від начпродівської вертикалі з ЗСУ – скільки тон якої їжі треба бути везти у ту чи іншу область. Але вони її не дали. Звучали найдивніші відмазки – від того, що систему документообороту хакнули рашисти до «просто в нас нема зведеного, а є купа окремих папірців». Так було при Резнікову-Залужному, так продовжувалось і при Умєрову-Сирському.

Цілком логічно, що Жумаділов ініціював перехід на нову схему збору цієї інформації. Якщо раніше начпроди напряму подавали заявки постачальникам харчів, то тепер «Держоператор тилу» почав вимагати, аби начпроди подавали заявки йому. А вже “ДОТ” передавав би заявки постачальникам і володів би ситуацією “що, скільки, куди”. Таким чином всього за місяць-другий «ДОТ» міг би отримати базу даних про обсяги поставок в регіональному розрізі для нормальних рітейлерів.

Реакція реакціонерів

І тут почалось те, що вже бачила вся Україна. Спочатку старі постачальники оскаржили в судах вимоги щодо якості постачальників. Їм не сподобалось, що «ДОТ» вимагав аби у постачальників були склади з потруєними крисами і робочими морозильниками для скоропорту. А потім знову таки через суди хотіли оскаржити високі штрафи за зриви поставок. А коли це не вдалось, то просто пішли з торгів , і тендери на харчування військових з 1 квітня довелось скасовувати взагалі за три тижні до цього строку.

Таким чином харчова мафія вбила одразу купу зайців. Міноборони (читай ДОТ) просто змушене піти на перемовини з терористами, і укласти з ними прямі договори в обхід тендерних процедур через нагальну потребу. Звісно, що це збереже старі правила поставок ще на квартал. І подивимось ще як «ДОТ» вдасться збирати замовлення військових.

Рішення

Відтак для вирішення проблеми потрібно політичне рішення високого рангу щодо начпродівської мафії – це парафія ЗСУ. А після політичного рішення – конкретні накази Умєрова-Сирського, які начпроди зобов’язані будуть виконати, скорочення сумнозвісного каталогу харчів .

Для швидких і якісних переговорів з крупним рітейлом (а це фірми, чий дохід у 2023 році був у топ-10 в Україні), можливо, знадобиться рівень гарантій навіть вищий від Міноборони. Бо потрібно, щоб правоохоронці не вздумали лякати рітейлерів і міноборонівців криміналом за відступ від харчової мафії. А це однозначно номенклатура Єрмака-Татарова.

Інакше ми так і залишимо корумпантів на одному з найбільших грошових потоків України. І вони обов’язково підвищать ціну яєць як тільки дискредитують закупівельників Міноборони та ДОТ до рівня «та ну їх в баню, не жили хорошо – не будемо і починать». Люди стомлюються і від війни, і від корупції. Люди хочуть платтяшко і на ручки. Тому саме зараз той єдиний шанс добитись реальних змін.