Экспертно

Влада Грузії заявляє, що готова переглянути закон про «іноагентів» після вступу до ЄС

Читать на русском

Влада Грузії заявляє, що готова переглянути закон про «іноагентів» після вступу до ЄС

Влада Грузії заявляє, що готова переглянути закон про «іноагентів» після вступу до ЄС

Очільник правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Гарібашвілі заявив, що влада країни зможе швидко скасувати закон про «іноагентів» у разі прийняття Грузії в Європейський Союз.

Про це повідомляє Эхо Кавказа.

«Якщо нам скажуть, що завтра ми стаємо членами Євросоюзу, то можна буде дуже легко анулювати, переглянути його (закон про «іноагентів», – Ред.), переробити або ухвалити новий», – вважає Гарібашвілі.

На думку політика, ухвалення закону «Про прозорість іноземного впливу» ніяк не може вплинути на темпи вступу Грузії в ЄС, оскільки в Брюсселі «сьогодні не готові до розширення». За його словами, відносини Грузії та блоку «досягли свого максимуму» у грудні минулого року, коли країна отримала статус кандидата на вступ. За словами Гарібашвілі, всередині ЄС «немає єдиної думки» щодо Грузії.

Водночас відповідаючи на запитання про те, чому цей закон вихваляють у Росії, глава правлячої партії назвав «бідою» своєї країни залежність від думок представників інших країн. Він додав, що «радикальна опозиція» використовує ці заяви у власних інтересах, фактично поставивши знак рівності між ЄС, Сполученими Штатами і Росією.

«Біда у тому, що ми потрапили у засідку через те, що сказав представник якоїсь країни, Європи, Америки. Ми не можемо так розвиватися», – сказав Гарібашвілі.

Як повідомлялося, парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».