Экспертно

Сенат США схвалив законопроєкт, який забороняє імпорт урану з Росії

Будівля Капітолія у Вашингтоні

Сенат Конгресу США 30 квітня схвалив законопроєкт, який передбачає заборону на імпорт до Сполучених Штатів низькозбагаченого урану, що використовується як паливо для виробництва електроенергії атомними електростанціями.

Ініціатори законопроєкту вітали це рішення як ознаку готовності Сполучених Штатів гарантувати свою енергетичну безпеку та позбавити Кремль ресурсів на ведення війни в Україні.

«Наш закон допоможе зменшити фінансування російської військової машини, пожвавити американське виробництво урану і стимулювати інвестиції в систему постачання ядерного палива», – заявив сенатор від штату Вайомінґ Джон Барассо. За його словами, у Вайомінґу достатньо запасів урану, щоб повністю замінити імпортовану з Росії сировину.

«Необхідно покінчити з небезпечною залежністю Америки від російського збагаченого урану. Це питання національної безпеки. Схваливши законодавство, ми зробили важливий крок, який допоможе покласти край контролю Росії над глобальною системою постачання ядерного палива», – наголосив сенатор від Айдахо Джим Ріш.

Продаж урану Сполученим Штатам торік приніс Росії 1,2 мільярда доларів, на 43% більше, ніж у 2022 році. За останній рік світові ціни на уран піднялися на 70%. Росія є основним експортером урану до США.

Палата представників схвалила відповідний законопроєкт у грудні 2023 року. Очікується, що новий закон набере чинності найближчим часом після підписання його президентом США Джо Байденом.

Форум