Экспертно

Сили РФ уперше за кілька днів не мали просувань поблизу Авдіївки – ISW

Російські військові контролюють Авдіївку з лютого 2024 року

Російські військові 30 квітня вперше за кілька днів не мали «підтверджених просувань» у районі Авдіївки, відзначають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Вони також звертають увагу на повідомлення українського Генштабу, що сили РФ активізували наступальні дії в напрямку Часового Яру.

«Звітів за один день недостатньо, щоб встановити закономірність, але це може свідчити про те, що російські війська дещо сповільнюють швидкість атак навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступальні зусилля навколо Часового Яру, як нещодавно прогнозувала ISW», – пишуть експерти.

Вони додають, що російські війська «можуть вирішити наступати зі свого виступу на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб доповнити наступальні операції поблизу Часового Яру, що, ймовірно, вимагатиме від російських військ проведення тактичної паузи для зосередження сил для такого наступу».

Часів Яр є оперативно важливим населеним пунктом, оскільки може стати для сил РФ плацдармом для початку наступальних операцій на Дружківку та Костянтинівку, які, як пишуть аналітики, «слугують фортецями для чотирьох великих міст Донецької області» (крім Дружківки і Костянтинівки, йдеться про Словʼянськ і Краматорськ, також розташовані на півночі Донеччини – ред.).

У своєму попередньому звіті аналітики ISW вказували, що після просування російських військ на північний захід із району Авдіївки їхнє командування може обирати зі щонайменше двох напрямків для продовження наступальних дій. Сили РФ можуть «або продовжувати просуватися на захід до своєї оперативної цілі в Покровську, або намагатися рухатися на північ, щоб провести можливі додаткові наступальні операції навколо Часового Яру».

Місто Покровськ є важливим для ЗСУ логістичним пунктом, на автошляху від Дніпра це місто на Донеччині є першим після Павлограда Дніпропетровської області великим населеним пунктом. Упродовж тривалого часу Покровськ був глибоким тилом, але після окупації російськими силами Авдіївки лінія фронту значно наблизилася до Покровська.

Форум