Экспертно

«Дніпроводоканал» вперше замовив німецьку хімію на 159 мільйонів по цінам на рівні швейцарських

КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради 7 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Альфа-Лекс» флокулянту на 158,76 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року в Дніпро поставлять 5 тис т розчин хлориду поліалюмінію Sachtoklar 39 виробництва «Feralco Deutschland GmbH» (Німеччина) по 39 690 грн/т. Його поставлятимуть протягом п’яти днів після заявки автоцистернами або в пластикових контейнерах на 1 тис л.

Флокулянт Sachtoklar 39 використовується для очищення води. Він має такі властивості: вміст Al – 9%, вміст Cl – 21%, вміст Al1O3 – 17%, основність – 41%, масова частка нерозчинного у воді залишку – не більше 0,05%, густина – 1,37 г/куб. см, pH – 1.

У «Прозорро» не вдалося знайти інших закупівель флокулянту Sachtoklar 39. В українських інтернет-магазинах його теж немає. У швейцарському інтернет-магазині «Chemieshop24» ціни різняться залежно від фасування та обсягу замовлення. Ціна у найбільшому фасуванні по контейнерах вагою 1 200 кг при замовленні від шести піддонів складе 960 швейцарських франків за тонну. За курсом НБУ на дату підписання договору це дорівнює 40 264 грн/т. На сайті є примітка, що ціни можуть змінюватися, включаючи витрати на доставку та ПДВ.

Днями ДП «Дніпро-Західний Донбас» Дніпропетровської ОДА замовило інший розчин хлориду поліалюмінію PAX 18 виробництва «Kemira» (Польща) майже по 39 000 грн/т. Він подібний за властивостями: вміст Al – 9%, вміст Cl – 21%, вміст Al1O3 – 18%, основність – 41%, густина – 1,37 г/куб. см, pH – 1. Його поставлятимуть у Синельниківський район.

Фірма «Senso Dynamics Llc» (США) просила оприлюднити документи у форматі Word, бо скани у форматі .pdf непридатні для оптичного розпізнавання символів і перекладу. Однак замовник відповів, що тендерна документація завантажена в машиночитаному форматі.

ТОВ «Капітал-Рост» знесло через АМКУ низку вимог тендерної документації, які колегія визнала дискримінаційними. Зокрема замовник вимагав довідку з банку про залишок коштів у обсязі не менше 3% очікуваної вартості закупівлі. Крім того, вимагались сертифікати ISO 9001:2015 і ISO 14001:2015 в області розробки виробництва і продажу флокулянтів саме на основі солей алюмінію для очищення води питного і промислового призначення. Ще треба було надати технічну довідку або акт щодо проведення досліджень в лабораторії замовника, а якщо їх немає, то документ про проведення лабораторних випробувань запропонованого товару на очисних спорудах питної води, що використовують воду з річки Дніпро. Причому з певними параметрами вхідної води та води після обробки флокулянтом. Після рішення АМКУ замовник прибрав ці вимоги з тендерної документації, але фірма програла по ціні.

«Альфа-Лекс» була створена в 2009 році в Павлограді Дніпропетровської області. Тоді її засновником і директором був Дмитро Юрійович Мовчан із Дніпра (не плутати із суддею Дмитром Валентиновичем Мовчаном). В 2017 році фірму перереєстрували в Ужгород, а її засновниками стали нова директорка Лариса Єремеєва і Владислав Баришніков із Дніпра.

Із грудня 2022 року вона отримала підрядів на 185,52 млн грн, з яких цей – найбільший.