Экспертно

Росія змушена замінювати сучасні західні чіпи застарілими технологіями

росія,напівпровідники

Російські виробники обчислювальної техніки прагнуть збільшити у 2024 році обсяги виробництва материнських плат через зростання попиту, але стикаються з проблемою доступу до сучасних західних чіпів через відсутність технічної документації. Через це російські компанії змушені створювати рішення на застарілих процесорах.

Про це розповіли представники російських компаній, пише The Moscow Times.

Виробник GS Group планує у лютому запустити додаткову лінію з виробництва материнських плат, вклавши 200 млн руб. Це дозволить подвоїти потужності до 1 млн плат на рік. Ще одна російська компанія, Fplus, також говорить про розширення потужностей та збільшення виробництва "з кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч".

Однак, незважаючи на зростання виробництва, російські виробники мають труднощі з виробництвом плат на нових процесорах, і це призводить до технологічного відставання, оскільки російські компанії змушені створювати рішення на застарілих процесорах. Ситуацію ускладнює відсутність доступу до документації, необхідної розробки електроніки з урахуванням нових чіпів.

Виробники процесорів Intel та AMD після початку війни в Україні припинили постачання, підтримку та оновлення продуктів. Російські компанії втратили доступ до сучасних розробок, які були представлені після їх виходу з ринку, проте в РФ продовжують постачати процесори попередніх поколінь.

Деякі російські виробники працюють із китайськими організаціями, проте це зменшує частку локалізації виробництва, збільшує витрати та терміни розробки.

У травні 2023 року США, ЄС та Велика Британія оприлюднили список із 38 категорій товарів, що стосуються електроніки, і закликали компанії по всьому світу уникати їх постачання до Росії. До списку увійшов широкий спектр електронних інтегральних схем, напівпровідників, лазерів та навігаційних приладів.

Мікрочіпи і процесори становлять близько половини компонентів російського озброєння, близько двох третин їх вироблено американськими компаніями. Оскільки компоненти підлягають експортному контролю, Росія отримує їх безпосередньо, а через мережу посередників із третіх країн. Так, за даними Nikkei, 75% американських мікрочіпів поставляються до Росії через Гонконг чи Китай. У цьому частина ключових компонентів було закуплено формально для невоєнного використання, наприклад, для російської космічної програми.

Автор: Галина Ялівець