Экспертно

Росіянам різко підвищать ціни на вино

россия,вино

Одна з найбільших російських виноробних компаній "Абрау-Дюрсо" з середини травня підвищить ціни на свою продукцію, зростання становитиме від 7% до 35%

Найбільше подорожчають ігристі вина географічного маркування "Империал" – на 35%, зростуть ціни й на "Русское шампанское "Кошерное", а також джин та сидр від "Абрау-Дюрсо", передає The Moscow Times.

Усього на 7% подорожчають ігристі вина бренду "Ведерниковъ" та "Русское шампанское".

У компанії додали, що зростуть ціни й на безалкогольний сегмент – тоніки, безалкогольні ігристі вина та дитяче шампанське. Зростання пояснюється зміною акцизних ставок, подорожчанням виробництва та логістичними проблемами.

"Дійсно, ми повідомили дистриб’юторів про коригування цін", – підтвердила підвищення цін директорка з комунікацій та зв’язків із громадськістю компанії Ольга Фірстова.

За її словами, зростання цін буде першим за останні два роки.

За даними джерел РБК, націоналізований виробник вина "Кубань-Вино" також заявив про підвищення цін від 1% до 35%. У лютому цього року ще один великий виробник вина – "Фанагорія" оголосив про зростання цін на свою продукцію. Компанія підняла ціни більш ніж на 200 позицій, у деяких з яких зростання склало більш ніж 40%.

На початку березня виконавчий секретар Асоціації виноградарів та виноробів Росії (АВВР) заявляв, що Росії необхідно запровадити ввізне мито на вино з країн НАТО у розмірі 200%. Таким чином країна зможе захистити внутрішній ринок.

За його словами, ініціатива стосується, зокрема, ігристих і кріплених вин. Також АВВР виступає за відміну пільгового режиму ввізного мита для вин з Грузії.

Крім того, асоціація хоче встановити з осені квоти 20% для російського вина в магазинах з перспективою підвищення цього показника до 50%. Окремо АВВР пропонує запровадити квотування російського вина у кафе: з 1 вересня його частка у меню має становити не менше 50%.

У середині 2023 року уряд РФ підвищив ввізне мито на вина з "недружніх" країн з 12,5% до 20%, але не менше півтора долара за літр. Цей захід діятиме до кінця 2024 року. При цьому в російському уряді наголошували на тому, що внутрішній попит на вино можна забезпечити за допомогою російських виробників.

Автор: Галина Ялівець