Экспертно

Велике будівництво, Фонд держмайна, Нацбанк, Держспецзв’язок та інші: хто в НАБУ зливав гучні справи топ-корупціонерів?

БізнесЦензор зібрав інформацію щодо "зливу" масштабного розслідування НАБУ стосовно крадіжок на "Великому будівництві". Мова йде і про інші розслідування. Хтось з високопосадовців НАБУ тривалий час повідомляв фігурантам кримінальних справ деталі розслідування, попереджував про обшуки, рятував від в’язниці.

набу

22 травня співробітники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) проводили обшуки у помешканнях детектива НАБУ Валерія Полюги та колишнього голови Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Підставою для обшуків, до яких також залучали співробітників Нацполіції, став виявлений факт "зливу" розслідування НАБУ щодо крадіжок на ремонтах доріг під час "Великого будівництва".

Виявилось, що інформацію про перебіг розслідування зливали безпосередньо його фігурантові – колишньому радникові Запорізької та Дніпропетровської ОД(В)А, куратору проєкту "Велике будівництво", бізнесменові Юрію Голику.

По цій справі у Єдиному держреєстрі судових рішень у публічному доступі міститься лише одна ухвала Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду на скаргу адвоката Голика, що намагався скасувати арешт двох айфонів та ноутбуку, вилучених у Голика під-час обшуку його авто напочатку травня минулого року.

В тексті ухвали переказано основну фабулу справи:

З березня 2022 року голова Дніпропетровської ОД(В)А Валентин Резніченко та керівник департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОД(В)А Андрій Коломоєць. "стрімко збільшили обсяги фінансування" на утримання автодоріг місцевого значення.

Скориставшись особливостями закупівель під час війни вони проводили основні закупівлі на ремонт доріг через одного підрядника — ТОВ "Будінвест Інжиніринг".

За півроку, з березня по вересень 2022 року, обладміністрація сплатила ТОВ "Будінвест Інжиніринг" 1,356 млрд грн, що становить 65 % всього бюджетного фінансування на утримання доріг місцевого значення у Дніпропетровської області. І набагато більше, ніж держава у той же період витратила на ремонти всіх інших прифронтових та деокупованих областей.

голик,обсяг,тендерів

"Будінвест Інжиніринг" виводив гроші отримані від ОД(В)А на пов`язані підприємства з ознаками фіктивності. Як зазначається в тексті ухвали, формально ТОВка належала довіреним особам Голика та Резніченка.

Валентин Резніченко та Юрій Голик мають тривалу історію співпраці. Резніченко є родичем Бориса Ложкіна, колишнього голови Адміністрації президента Петра Порошенка. Борис Ложкін — власник "Українського медіа холдингу", Резніченко тривалий час був менеджером холдингу, а Юрій Голик виконував для Ложкіна рекламні проєкти. Коли Ложкін очолив Адміністрацію Порошенка, Валентина Резніченка призначили головою спочатку Запорізької, а потім Дніпропетровської ОДА. В кожній з цих областей Юрій Голик був поряд з Резніченком у ролі його позаштатного радника.

У 2019 році Зеленський звільнив Резніченка з посади голови ОДА, але після того як Голик влаштувався консультантом на "Велике будівництво", Резніченка повернули на місце.

резніченко, голик
Валентин Резніченко та Юрій Голик

Згодом у власниках ТОВ "Будінвест Інженіринг", фірми, що історично стоїть на дорожніх тендерах Дніпропетровської ОДА та Дніпровської міськради, з’явилась дівчина Валентина Резніченка — фітнес-тренерка Яна Хланта.

Окрім Хланти у фірми лишились інші багаторічні власники — Павло Чухно та Дмитро Літнарович.

Павло Чухно, за інформацією сайту "Наші гроші", є віце-президентом місцевого баскетбольного клубу "Прометей. Клуб належить авторитетним підприємцям Володимиру і Леоніду Дубинським, що потрапили у розшук ФБР нібито через махінації з нерухомістю.

В листопаді 2022 року журналісти видань "Схеми" та "Української правди" оприлюднили розслідування щодо масштабних тендерів на дорогах Дніпропетровщини для фірми близької подруги очільника Дніпропетровської ОДА.

Незважаючи на цей розголос "Будінвест Інжиніринг" ще деякий час по інерції отримувала великі підряди на ремонти доріг. У лютому 2023 року Володимир Зеленський врешті вирішив Резніченка звільнити з посади. НАБУ провело у нього та у координатора "Великого будівництва" Юрія Голика обшуки. Ніхто не був затриманий.

Згодом Яна Хланта вийшла з власників "Будінвест Інжинірингу", її частку переписали на Павла Чухна.

З 2017 року "Будінвест Інжиніринг" освоїла з бюджету на дороги Дніпропетровщини 7,94 млрд₴

Востаннє фірма отримувала тендер на асфальтування в січні цього року: за майже 30 млн грн взялась відновлювати асфальт на об’єктах КП "Теплоенерго" Дніпровської міськради.

В скарзі на вилучені у Голика телефони його захисник зазначив, що Юрій Голик не був службовцем Дніпропетровської ОД(В)А чи ТОВ "Будінвест Інжиніринг", а відтак не може бути причетним до розслідуваних подій з тендерами. Вказував на те, що Голик перестав бути позаштатним радником голови ОДА в липні 2019 року, а ТОВ "Будінвест Інжиніринг" виконує замовлення на ремонт дорожнього покриття з 2017 року.

Втім, суд адвокатові відмовив, зазначивши, що описані в клопотанні правоохоронців обставини "обґрунтовано свідчать про наявність ознак протиправного діяння".

І саме вміст телефону Голика підтвердив факт зливу інформації про хід розслідування щодо нього.

Біркадзе, Углава та серія високопосадовців-втікачів

За словами редактора сайту "Наші гроші" Юрія Ніколова, в телефоні Голика правоохоронці знайшли скріни з іншої переписки, в якій йшлося про хід розслідування НАБУ щодо Голика. Детективи з’ясували, що відправляв скріни Голику – колишній голова Броварської РДА, а наразі політолог та економіст, "позитивний експерт" Георгій Біркадзе, який на Єдиному телемарафоні транслює з різних питань позицію Офісу Президента. Нещодавно він обмовився в ефірі про 37 млрд грн, що "було вкрадено" на фортифікаціях.

георгій,беркадзе

Біркадзе отримував на мобільний від інформатора в НАБУ повідомлення, що зникали через 10 секунд. Він мав з іншого свого телефона скинути цю інформацію Юрію Голику. Біркадзе іншим телефоном фотографував цю переписку, фото переправляв Голику. Ці фото Біркадзе у телефоні Голика згодом знайшли провоохоронці.

Голика через Біркадзе інформував хтось, хто мав доступ до різних сегментів діяльності НАБУ.

Детективи з’ясували, що зливи справи по Голику відбувалися давно. Почалися ще за часи директорства у НАБУ Артема Ситника і продовжувалися при нинішньому директорові Семену Кривоносу. "Інформування масштабне. Детективи прикинули, що це і не Ситник, і не Кривонос. Але це високопосадовець НАБУ. І тут Углава ( ред. Гізо Углава з квітня 2015 року на посаді першого заступника директора НАБУ) написав заяву про відсторонення за власним бажанням. Сподіваюсь, що розслідування буде проведене і винуватці не просто будуть усунуті або звільнені, але піде туди, куди повинна піти людина яка зливала інформацію", — розповідає Ніколов.

Гізо Углава
Гізо Углава
Семен Кривонос
Директор НАБУ Семен Кривонос

Віталій Шабунін, голова ГО "Центр протидії корупції" акцентує на тому, що Кривонос відсторонив Углаву від виконання обов’язків лише після того як справа про злив інформації вийшла на загал, за власним бажанням Углави. Хоча до того два тижні у НАБУ йшло внутрішнє розслідування після заяви детектива-викривача і директор НАБУ не прийняв жодного кадрового рішення.

Він припускає, що на Кривоноса може впливати і та обставина, що і він, і Углава з’явились в рамках десанту в Україні колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Углава, що з 2015 року є громадянином України, до того працював у прокуратурі Грузії, певний час обіймав посаду заступника головного прокурора цієї країни. У 2014 році приїхав до України як консультант у складі команди грузинських реформаторів. Працював у групі, яка займалася імплементацією антикорупційного законодавства.

Кривонос з 2015 по 2016 роки обіймав посаду першого заступника начальника Одеської митниці. Там реалізовував антикорупційний проєкт "Відкритий митний простір", спрямований на ліквідацію контрабандних схем. Саме в цей час Одеський регіон очолював Михайло Саакашвілі.

Потім, впродовж 2020-2021 років, Семен Кривонос працював у ГО "Офіс простих рішень та результатів" Саакашвілі.

Втім, на перспективи справи Голика, що тривалий час зливалась головному фігуранту, Шабунін дивиться песимістично: "Якщо злив відбувся, то (…)немає сенсу чекати. Бо якщо ми попереджаємо Голика, що тут триває розслідування, а ще якісь деталі сказані… Навіть без деталей: "Голик, тебе розслідує НАБУ по кейсу будівництва". Крапка, все, там все буде затерто. І це ж буде очевидно. Ти приходиш на обшук, нічого немає. Фігуранти починають поводитися по-іншому. Тобто, якщо був факт зливу, чекати покарання Голика або тих, хто над ним, за найбільшу корупційну схему, не варто. Це розслідування знищене. Я думаю, це так і обурило детектива, який став викривачем цієї історії", — зазначив Віталій Шабунін в інтерв’ю радіо NV.

Останніми роками витоки інформації по топ-корупційним справам напевно відбувались. Напередодні арешту закордон змогли втекти фігуранти великих корупційних розслідувань: втік екс-голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, перед врученням підозри виїхав з країни голова Нацбанку Кирило Шевченко, екс-заступника Офісу Президента Андрія Смірнова встигли звільнити напередодні відкриття кримінального провадження щодо незаконного збагачення на 15,7 млн₴

Так само несподівано 20 листопада прем’єр Денис Шмигаль розпорядився звільнити з посади Юрія Щиголя, голову Держспецзв’язку та його заступника. За кілька годин після цього НАБУ оголосило їм підозру в організації схеми на держзакупівлях.