Экспертно

Обстріли, проблеми зі світлом та мобілізація: Бізнес різко погіршив прогнози другий місяць підряд

ввп,війна,економіка

Бізнес знову погіршив оцінку ділової активності через збереження невизначеності щодо тривалості війни, дефіцит електроенергії , слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань, несприятливі тенденції на ринку праці та значний дефіцит кваліфікованих працівників.

Про це свідчить Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) бізнесу, який у червні знизився до 43,6 пункта з 48 пунктів у травні та 52,3 – у квітні, повідомляє пресслужба Національного банку (НБУ).

Погіршення оцінок зафіксовано серед підприємств усіх секторів економіки.

Зокрема, підприємства промисловості погіршили оцінки результатів своєї діяльності на найближчу перспективу під впливом ускладнення безпекової ситуації, значних перебоїв з енергопостачанням та зростання виробничих витрат: секторальний індекс у червні становив 45,5 (у травні – 48,8).

При цьому, на відміну від попереднього місяця, тепер промислові підприємства прогнозують зменшення обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень.

Підприємства торгівлі зберегли негативні очікування щодо результатів своєї діяльності на тлі ускладнення ситуації з енергопостачанням, підвищення тарифу на електроенергію та погіршення курсових очікувань: секторальний індекс у червні становив 46,4 (у травні – 47,7).

Торговельні компанії прогнозують подальше зменшення товарообороту та налаштовані на подальше зниження торговельної маржі.

Підприємства будівництва значно послабили оцінки своїх економічних результатів через слабкий інвестиційний попит, тривалі відключення електроенергії та брак кваліфікованих працівників: секторальний індекс у червні впав до 43 порівняно з 49,8 у травні.

Підприємства сфери послуг погіршили очікування щодо економічних перспектив, зважаючи на відплив кваліфікованих кадрів, збільшення витрат через дефіцит електроенергії та зниження попиту: секторальний індекс упав до 39,7 у червні з 47,2 у травні.

"Підприємства промисловості, торгівлі та сфери послуг спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін/тарифів на власну продукцію/послуги, натомість респонденти будівництва були налаштовані на їх незначне сповільнення. Ситуація на ринку праці погіршилася. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – у сфері послуг", – зазначається у повідомленні.

У НБУ додали, що щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 21 червня, у ньому взяли участь 445 підприємств.

Читайте також: Рада виключила із ухваленого раніше законопроєкту норму про право звільнити працівника, який не повідомив про зв’язки в Росії

Як повідомлялося, за даними проведеного Мінекономіки опитування, дефіцит кадрів вийшов на перше місце серед проблем українського бізнесу. Зокрема, 58% українських підприємств називають проблемою пошук кваліфікованих працівників. Серед інших труднощів роботодавці відзначили потребу в зовнішньому фінансуванні (42%), безпековий ризик (40%), конкуренцію (25%) і ланцюжки постачання (24%).

Ключовими причинами браку кваліфікованих працівників є мобілізація та міграційні процеси, їх назвали відповідно 67% і 54% опитаних. Серед негативних чинників, що впливають на брак робочої сили, підприємці також називають неконкурентну заробітну плату (36%) і внутрішню міграцію (21%).

Автор: Михайло Орлюк