Экспертно

Кредитори отримуватимуть інформацію з Реєстру лудоманів,

нбу,нацбанк

Національний банк продовжує підтримувати та впроваджувати практику відповідального кредитування. Із 25 липня бюро кредитних історій, які уклали договори про інформаційну взаємодію з КРАІЛ, матимуть змогу отримати доступ до Реєстру лудоманів.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

"Бюро кредитних історій передаватимуть безоплатно кредитодавцям відомості щодо осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, та використання ними кредитних коштів для внесення ставок", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в НБУ, це передбачають зміни, зокрема, до закону "Про споживче кредитування", які передбачають заборону укладати договір про споживчий кредит з особами, які включені до Реєстру та які використовували кредитні кошти для внесення ставок.

Також законодавство зобов’язує кредитодавця до укладення договору про споживчий кредит перевірити наявність такої інформації в Реєстрі шляхом звернення до бюро кредитних історій.

Як повідомлялося, у Реєстрі лудоманів наразі перебуває 7 874 особи. Кількість людей з обмеженнями через ігрову залежність зросла удвічі за перші півроку 2024-го.

Нагадаймо, у червні Нацбанк заборонив використовувати кредитні гроші для участі в азартних іграх.

Автор: Юлiя Далецька