Экспертно

В Угорщині відкрили першу державну двомовну школу для українських дітей

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В Угорщині з’явилася перша державна українсько-угорська двомовна школа для дітей з України. Вона запрацювала у Будапешті, повідомляє Міністерство закордонних справ.

В результаті домовленостей президента України Володимира Зеленського та премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана, досягнутих під час візиту угорського лідера до Києва в липні цього року, у Будапешті відкрили першу державну двомовну середню школу та гімназію для українських дітей. Школа запрацювала сьогодні, 31 серпня.

Під час переговорів у Києві Зеленський наголошував на важливості створення освітніх закладів для українських дітей за кордоном та отримав запевнення від угорської сторони щодо підтримки цього проєкту.

Тривалу підготовчу роботу задля відкриття школи здійснило українське товариство "Дім українських традицій" (Угорщина), яке взяло на себе відповідальність за управління навчальним закладом.

Освітній процес здійснюватиметься українською мовою з 1 по 12 класи, а програма включатиме вивчення угорської та англійської мов як іноземних. Фінансування навчального закладу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету Угорщини.

"Відкриття цієї школи є важливим кроком на шляху розвитку української всесвітньої спільноти. Забезпечення доступу до освіти рідною мовою є пріоритетом для президента Зеленського та важливою частиною нової комплексної політики МЗС щодо українців за кордоном. Школа в Будапешті не лише сприятиме збереженню української ідентичності, але й допоможе нашим дітям адаптуватися в іноземному середовищі, не втрачаючи свого культурного коріння", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Глава МЗС також висловив вдячність угорській стороні за сприяння у цій важливій справі.

Підготував: Сергій Дага