Экспертно

Санкції працюють: Зростання цін на авіаквитки у Росії стало рекордним за останні 15 років

літак,аерофлот

Західні санкції, які вдарили по російській цивільній авіації та відрізали перевізників від ремонту та запчастин для літаків, спровокували сильний стрибок цін на авіаквитки в РФ.

За даними Росстату, у 2023 році вартість квитка в економ-класі з розрахунку на тисячу кілометрів польоту зросла на 24,5%, передає The Moscow Times.

Зростання цін на авіаперельоти стало безпрецедентним з 2008 року, коли на тлі глобальної фінансової кризи та обвалу рубля перевізники в середньому підняли ціни на 33,5%.

Майже за два роки після повномасштабного вторгнення в Україну авіаквитки в Росії стали дорожчими на 48,4%, причому минулого року зростання цін прискорилося: 2022-го він становив 19,2%.

Стримувати "цінники" для пасажирів спочатку допомагали гігантські вливання з бюджету: позаминулого року уряд виділив 170 млрд рублів перевізникам на субсидування вартості квитків. Але влітку минулого року ефект від бюджетних грошей вичерпався, і авіакомпанії почали переносити в ціни збільшені витрати, кажуть експерти.

Витрати компаній зростають у міру того, як їм стає все складніше знаходити запчастини для ремонту лайнерів, які один за одним виходять з ладу. За січень-листопад минулого року, за даними Росавіації, в країні було зафіксовано 670 авіапригод, з яких 400 були пов’язані з відмовою техніки, зокрема двигунів. З початку 2024 року вже щонайменше сім літаків російських авіакомпаній зламалися під час рейсу.

Витрати авіакомпаній, що зросли, пов’язані в тому числі з необхідністю імпортозаміщення запчастин. Зокрема, витрати однієї великої авіакомпанії на паливо зросли в середньому на чверть, а на обслуговування авіапарку – у півтора рази.

Аналітики наголошують, що відновлення авіагалузі в РФ неможливе без нових бортів. Але купити західні літаки не можна, а програма виробництва вітчизняних буксує. "Амбітні плани вимагають із технологічного нуля відтворити авіапром радянських масштабів, випускаючи понад 100 літаків щороку. Але за фактом заводи в 2023 році змогли зібрати лише два цивільні лайнери", – кажуть вони.

Все це не залишає шансів на зниження цін для пасажирів: авіаквитки продовжать дорожчати. Прогноз на 2024 рік – щонайменше на 10%.

Автор: Юлiя Недашківська