Экспертно

Оточення Вілкула приховало ціни матеріалів для ремонту доріг Кривого Рогу за 422 мільйони

Департамент розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міської ради 14 березня за результатами тендеру замовив ТОВ « Весташляхбуд » поточний ремонт вулиць і доріг комунальної власності міста на 421,51 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма продовжить ремонтувати вулиці й дороги Кривого Рогу до кінця цього року. Йдеться про холодне фрезерування, влаштування асфальтобетонного покриття та покриття з плитки, ямковий ремонт, ліквідацію вибоїн, нанесення розмітки, ремонт каналізаційних колодязів та водовідведення. Відповідно до локальних кошторисів, офіційна середня зарплата шляхових робітників становитиме близько 16 тис₴ На зарплату передбачено 2,5% ціни договору (10,59 із 421,51 млн грн), як і торік (3,44 із 133,43 млн грн).

За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії трохи вищий – 16 837₴ Середня зарплата за вакансіями на порталі пошуку роботи «Work.ua» в Кривому Розі така сама – 16 000₴

Роботи оплачуватимуть протягом десяти робочих днів після їх виконання.

Торік «Наші гроші» аналізували минулий такий тендер, виграний цією самою фірмою. Ціни щебенево-піщаної суміші, бетону і піску були вищими від ринку. У січні ми також повідомили, що ціни солі для посипання доріг Кривого Рогу у контракті з “Весташляхбудом” були завищені щонайменше у півтора рази. Після скандалу мерія знизила ціну солі так, що вартість підряду зменшилась на 11 млн₴

У тих випадках була оприлюднена підсумкова відомість ресурсів, що дало змогу порівняти ціни будматеріалів із ринковими цінами. Нині ж оприлюднені були тільки договірна ціна і локальний кошторис, який містить лише ціни робіт. Відтак ціни будматеріалів невідомі, і неможливо сказати наскільки вони завищені у порівнянні з ринковими.

Анонімна фірма у запитаннях до нинішньої процедури скаржилась, що згідно Настанови з визначення вартості будівництва замовник мав надати відомість обсягів робіт, відомість ресурсів до неї без цін або затверджену проектну документацію, а надав лише технічне завдання без матеріалів. Замовник відповів, що ця вимога стосується визначення вартості об’єкта будівництва, а він замовляє послуги з поточного ремонту. Мовляв, поточний ремонт відноситься до послуг, і цей вид послуг не передбачає розробку проектної документації.

Торік у договірній ціні було вказано, що вона тверда, а зараз – нічого. Анонім питав про вид кошторису. Той відповів, що кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. У договорі не вказано прямо вид договірної ціни – тверда чи динамічна, але є пункти, що ціна договору може бути зменшена за взаємною згодою сторін, а розрахунки проводяться шляхом оплати за фактично надані послуги згідно з рахунками та актами приймання наданих послуг.

Монополіст на поточний ремонт і утримання доріг у Кривому Розі «Весташляхбуд» отримав підряд без конкуренції, бо на тендер більше ніхто не прийшов. Засновниками фірми зараз є:

  • Ганна Лаврешина;
  • ТОВ «Грінфорт-С», яке належить Самвелу Єганяну та АТ «ЗНВКІФ «Нортон», де найбільшу частку 5% має ПрАТ «Страхова компанія «Велес» подружжя Сардарянів;
  • Менахем Мендел Едері, який є сином головного рабина Кривого Рогу Лірона Едері.

Лаврешина разом із Наталією Євсюковою володіє криворізьким ТОВ «Нара-Авто», як торгує автомобілями. Свого часу ним керував Ігор Лаврешин, а нині керує Олександр Євсюков. Ці двоє були помічниками покійного колишнього нардепа від Партії регіонів та «Опоблоку» Костянтина Павлова. У 2020-2021 році останній був мером Кривого Рогу від «ОПЗЖ».

Крім того, раніше співзасновницею фірми «Нара-Авто» була Надія Любоненко – дружина ексмера Кривого Рогу та колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Любоненка.

Павлов свого часу був заступником Юрія Любоненка та Юрія Вілкула на посаді мера, однак і після того ці троє продовжували разом брати участь у заходах у Кривому Розі.

До 2012 року «Весташляхбудом» співволоділа Каріне Сардарян – дружина одеського бізнесмена Сурена Сардаряна. Останнього пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з виконувачем обов’язків мера Кривого Рогу і депутатом Криворізької міськради від власної партії Юрієм Вілкулом, а також із його сином Олександром Вілкулом, який раніше був головою Дніпропетровської ОДА та нардепом від «Опозиційного блоку».