Экспертно

Ізраїль не чинить геноцид у Секторі Гази, – Байден

Читать на русском

Ізраїль не чинить геноцид у Секторі Гази, – Байден

Ізраїль не чинить геноцид у Секторі Гази, – Байден

Президент США Джо Байден рішуче виступив у понеділок на захист Ізраїлю, заявивши, що ізраїльські війська не здійснюють геноцид у своїй військовій кампанії проти бойовиків ХАМАСу у Секторі Гази, тим самим відкидаючи критику з боку пропалестинських протестувальників.

Про це повідомляє Reuters.

"Те, що відбувається в Газі, не є геноцидом. Ми відкидаємо це.

Ми стоїмо разом з Ізраїлем, щоб прибрати (лідера ХАМАСу) Яхью Сінвара і решту м’ясників ХАМАСу. Ми хочемо, щоб ХАМАС був розгромлений. Ми працюємо з Ізраїлем, щоб це сталося".

На багатьох своїх заходах по всій країні Байден стикався з протестами з боку пропалестинських прихильників, які називали його "Джо геноцид" за непохитну підтримку Ізраїлю.

Байден на заході, присвяченому Місяцю єврейської спадщини Америки в Білому домі у своєму виступі підкреслив, що вважає Ізраїль жертвою нападу бойовиків ХАМАСу на південь Ізраїлю 7 жовтня, в результаті якого загинуло 1200 осіб і були захоплені сотні заручників.

Він сказав, що підтримка США безпеки ізраїльтян є "залізною".

Переговори між Ізраїлем і ХАМАСом зайшли в глухий кут у спробах звільнити хворих, літніх і поранених заручників, яких досі утримують бойовики, але Байден пообіцяв не залишати спроб домогтися їхнього звільнення: "Ми повернемо їх додому, ми повернемо їх додому, незважаючи ні на що".

Байден також закликав до негайного припинення вогню в Секторі Гази, про що він повторив у своїй вступній промові в коледжі Морхаус в неділю.

Байден відкинув заяву прокурора Міжнародного кримінального суду про те, що він запросив ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху і начальника його штабу оборони у зв’язку з військовими злочинами.

В останні місяці Байден зіткнувся зі зростаючим політичним тиском з боку власної партії через його ставлення до конфлікту в Секторі Гази, оскільки, за даними Міністерства охорони здоров’я Гази, кількість загиблих палестинців перевищила 35 000 осіб, а ізраїльська облога створила жахливі гуманітарні умови на цій території.