Экспертно

Атака по Новошахтинському НПЗ: окупанти втратили 1,5 мільйона тонн нафти й нафтопродуктів

новошахтинський

Унаслідок атаки українських дронів 5 червня по Новошатхтинському НПЗ (Ростовська область ) окупанти 1,5 млн тонн нафти та нафтопродуктів на близько $540 млн.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ у "Фейсбуці".

"Сили оборони України продовжують методично нищити нафтопереробну галузь російської федерації. Зокрема, 5 червня наші підрозділи успішно атакували засобами українського виробництва Новошахтинський завод нафтопродуктів, що в Ростовській області", – йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, унаслідок вогневого ураження загарбники втратили 1,5 млн тонн нафти та нафтопродуктів, що в перерахунку становить близько $540 млн.

У Генштабі підкреслюють, що удари по російських нафтопереробних заводах суттєво ускладнюють виконання військами противника завдань в ході збройної агресії проти нашої країни.

Як повідомлялося, Новошахтинський завод нафтопродуктів уже зазнавав атак українських безпілотників у березні. Тоді через атаку технологічні об’єкти підприємства було зупинено. Ще дві атаки на завод відбулися у червні 2022 року й травні 2023 року.

Удари по російським НПЗ

Російські нафтовики поки безсилі захистити свої заводи від атак БПЛА. Так, 9 травня дрон атакував розташований у Башкирії завод "Газпром Нефтехим Салават", що випускає близько 600 тис. тонн високоокатонового бензину щорічно.

Наступного дня під ударом виявився найбільший НПЗ Калузької області, а ще через два дні – Волгоградський НПЗ "Лукойла". Він був змушений зупинити головну установку переробки нафти, яку перезапустили 16 травня.

17 травня вдруге з початку року зупинився Туапсинський НПЗ "Роснефти" – єдиний на чорноморському узбережжі Росії. Завод потужністю 12 млн тонн на рік простоював із зими через пожежу, спричинену атакою БПЛА. Його перезапустили наприкінці квітня, але через три тижні він знову зазнав удару, в результаті якого вийшла з ладу одна з установок. Завод перезапустили 19 травня.

Автор: Юлiя Далецька