Экспертно

У Росії політик Микита Бєлих вийшов на свободу

Російський політик Микита Бєлих

Колишній губернатор Кіровської області РФ Микита Бєлих, засуджений на вісім років у справі про одержання хабаря, вийшов на свободу у зв’язку із закінченням строку покарання. Про це повідомив його адвокат Андрій Грохотов.

Сам Микита Бєлих підготував письмову заяву, у якій наголосив, що найближчим часом із пресою спілкуватися не має наміру. «Багато чого за вісім років у нашій країні змінилося, останні два роки був без ТБ, тому необхідно багато дізнатися», – наголошується в переданому журналістам тексті.

Микита Бєлих був затриманий у Москві 24 червня 2016 року, коли перебував на посаді губернатора. У лютому 2018 року суд визнав його винним у отриманні хабаря та засудив до восьми років колонії суворого режиму.

У липні 2021 року Слідчий комітет Росії порушив проти Бєлих нову кримінальну справу – за статтею про перевищення повноважень. За версією слідства, губернатор дозволив бюджетній Кіровській регіональній іпотечній корпорації позичити одній із приватних компаній 320 мільйонів рублів. Як стверджує слідство, гроші не повернулися.

Бєлих вину не визнав ні в першій, ні в другій справах.

У грудні 2023 року суд звільнив колишнього губернатора Кіровської області Микиту Бєлих від покарання у справі про перевищення повноважень у зв’язку із закінченням терміну давності.

Микита Бєлих у 2005–2008 роках очолював опозиційну партію «Союз правих сил». У 2008 році виступив одним із творців Об’єднаного демократичного руху «Солідарність», проте згодом вийшов із нього. Тодішній президент РФ Дмитро Медведєв призначив його губернатором Кіровської області, його радником якийсь час працював опозиційний політик Олексій Навальний (з його діяльністю в Кірові пов’язана перша кримінальна справа проти Навального, так звана «справа «Кіровлісу». Бєлих, даючи свідчення в суді в 2013 році, не говорив про винуватість Навального).

Форум