Экспертно

Росія може обмежити ввезення автомобілів із Китаю

авто,права,дорога,пдр,водійське,посвідчення,водій,водійські,водії

Глава російської корпорації "Ростех" Сергєй Чемезов заявив, що Росія може вжити заходів для захисту власного ринку від зростаючого імпорту автомобілів із Китаю.

Про це пише Reuters.

"Ростех" на сьогодні є найпотужнішим російським збройовим і автомобільним гравцем із часткою в найбільшому російському виробнику вантажівок "КамАЗ", а також був контрольним акціонером найбільшого виробника легкових автомобілів "АвтоВАЗ", який раніше контролювався французькою Renault.

Західні автовиробники покинули російський ринок після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Таким чином китайські автовиробники зайняли значну частину російського автомобільного ринку.

"Після виходу західних брендів на ринку виник дефіцит автомобілів, і його потрібно було якось покривати. До речі, треба сказати спасибі китайцям. Коли німці, японці, корейці показали росіянам "палець", нас підтримав китайський автопром", – сказав Чемезов.

Він додав, що Росія "знайде вихід".

"Сьогодні на ринку немає дефіциту автомобілів. Я впевнений, що держава знайде вихід. Імпорт зібраних автомобілів можна регулювати захисними заходами", – зауважив Чемезов.

За його словами, проєкти іноземних автовиробників із високим рівнем локалізації, навпаки, повинні отримувати державну підтримку.

Раніше повідомлялося, що ціни на китайські автомобілі в Росії у вересні зростуть на 10% через проблеми з переказом коштів у Китай.

Китайські бренди зайняли всі місця у п’ятірці найпопулярніших іномарок в Росії за підсумками 2023 року. Після виходу західних автовиробників з Росії частка китайських автомобілів у російському імпорті сягала 92%.

Автор: Галина Ялівець