Экспертно

FT: Фінансові потоки РФ різко скоротилися і ускладнилися після нових санкцій США

Читать на русском

FT: Фінансові потоки РФ різко скоротилися і ускладнилися після нових санкцій США

FT: Фінансові потоки РФ різко скоротилися і ускладнилися після нових санкцій США

Обмеження на платежі справили стримуючий вплив далеко за рамками тіньової торгівлі компонентами для російського ВПК, оскільки банки замість того, щоб порушити санкції США, припинили цілі категорії трансакцій з Москвою. Банківські установи, які раніше працювали з російськими компаніями, тепер відмовляються від них, уникають угод у різних валютах, закривають рахунки.

Обсяги зовнішньої торгівлі РФ із такими ключовими партнерами, як Туреччина та Китай, у першому кварталі 2024 року значно зменшилися після запровадження санкцій США щодо великих міжнародних банків, які допомагають РФ купувати критично важливі товари подвійного призначення.

Про це пише Financial Times, із посиланням на американських чиновників.

Тепер, за словами видання, фінансові потоки Росії в обох напрямах значно ускладнилися, оскільки банки побоюються наслідків від американських вторинних санкцій, які можуть відстежити будь-яку трансакцію в доларах і викреслити банки зі світової фінансової системи. Обмеження на платежі справили стримуючий вплив далеко за рамками тіньової торгівлі компонентами для російського ВПК, оскільки банки замість того, щоб порушити санкції США, припинили цілі категорії трансакцій з Москвою. Банківські установи, які раніше працювали з російськими компаніями, тепер відмовляються від них, уникають угод у різних валютах, закривають рахунки.

"Росії стало складніше отримати доступ до фінансових послуг, необхідних їй для отримання важливих для Росії товарів. Безумовно мета полягає в тому, щоб значно ускладнити рух цих грошей, збільшити витрати для росіян і тертя в системі. Розрив — це важливий результат", — наголосила Анна Морріс, заступник помічника міністра фінансів США з міжнародних справ.

Тому російський бізнес, за словами інсайдерів FT, намагається якнайшвидше вибудувати мережу посередників, що дають змогу уникнути перевірок з боку регулюючих органів навіть у тому разі, якщо платіж не має начебто нічого спільного з військовою машиною Росії. Водночас це збільшує розміри платежів, включно з витратами на конвертацію валюти і комісійні.

"З кожним місяцем стає дедали важче і важче. В один місяць — у доларах, наступний — в євро; протягом шести місяців ви в принципі нічого не зможете зробити. Логічною кінцевою точкою цього є перетворення Росії на Іран", — сказав наближений до влади російський інвестор, маючи на увазі суворі фінансові санкції проти Тегерана.