Экспертно

Польща пояснила, чому не збиватиме російські ракети над Україною

Picture

Фото: Владислав Косиняк-Камиш

Члени НАТО не будуть самостійно ухвалювати рішення про збиття російських ракет і безпілотників над Україною, у Північноатлантичному альянсі з цього приводу є великий скептицизм. Про це в інтерв’ю PAP заявив міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш.

Жодна країна не ухвалюватиме подібні рішення в індивідуальному порядку. Я не бачив у НАТО прихильників ухвалення такого рішення. Я не здивований, що президент Зеленський закликає до цього, бо це його роль. Але наша роль приймати рішення на користь польської держави. І це те, що ми робимо сьогодні.

Раніше Косиняк-Камиш заявив про відмову Польщі збивати ракети, що летять у напрямку Західної України, без згоди НАТО. Зокрема, він наголосив на небажанні ескалації конфлікту з боку США. Генсек альянсу Єнс Столтенберг виключав подібну можливість. У Варшаві цю ідею обговорювали з травня 2024 року.

BAGNET нагадує, 8 липня президент Зеленський вказав на можливість перехоплення ракет і дронів в українському повітряному просторі за підтримки Польщі. За його словами, це випливає з угоди Варшави та Києва про співпрацю у сфері безпеки.

Глава держави поставив питання про те, чому західні країни не допомагають у цьому Україні, тоді як у квітні американські сили знищили 80 дронів і не менше шести балістичних ракет Ірану, які атакували Ізраїль.

Підготував: Сергій Дага