Экспертно

ISW заявляє про нещодавні просування військ РФ на околицях Авдіївки

Авдіївка в листопаді 2023 року

Російські війська нещодавно просунулися на північний схід і південь від Авдіївки під час позиційних боїв у цьому районі 2 лютого – про це заявляє Інститут дослідження війни з посиланням на геолокаційні кадри в останньому звіті.

Згідно з відео, яке проаналізував ISW, російські підрозділи нещодавно просунулися в дачному секторі безпосередньо на північний схід від Авдіївки. Також кадри з встановленою геолокацією, оприлюднені 1 лютого, свідчать про просування Росії на схід від Опитного, що розташоване на південь від Авдіївки.

«Російські та українські джерела повідомляли про позиційні бої на північний захід від Авдіївки біля Степового, поблизу Авдіївського коксохімічного заводу на північному заході Авдіївки, у крайній південній частині Авдіївки, на південній околиці міста, а також на південний захід від Авдіївки біля Первомайського та Невельського», – йдеться в аналізі.

Генеральний штаб Збройних сил 2 лютого повідомляв, що напередодні Сили оборони відбили загалом 44 російських штурми на Авдіївському напрямку, з них 29 – у районі самої Авдіївки.

Російські війська активізувалися під Авдіївкою у жовтні 2023 року. Позиції ЗСУ і саме місто зазнають атак великою кількістю танків та іншої бронетехніки за підтримки авіації та артилерії. Армія РФ не полишає спроб захопити місто, кажуть у Генштабі ЗСУ. За словами голови міської військової адміністрації, в грудні з міста вдавалося евакуйовувати приблизно п’ятьох-сімох людей за добу.

Форум