Экспертно

Податківці хочуть збирати дані не лише про банківські рахунки українців, а й про їхні електронні гаманці

Читать на русском

Податківці хочуть збирати дані не лише про банківські рахунки українців, а й про їхні електронні гаманці

Податківці хочуть збирати дані не лише про банківські рахунки українців, а й про їхні електронні гаманці

Це підтверджується листом Державної податкової служби №2794/5/99-00-12-01-02-05 від 22 лютого 2024 року, який Національний банк сьогодні розіслав по всіх банках та небанківських фінустановах.

У документі ДПС нагадує банкам та небанківським структурам про те, що з 13 лютого 2024 року у них з’явився новий обов’язок — звітувати перед Податковою про кожне відкриття/закриття електронного гаманця. Цей обов’язок Міністерство фінансів України затвердило своїм окремим наказом (№698), а він включився з 13 лютого 2024 року.

Достатньо людині відкрити чи закрити електронний гаманець — про це зобов’язані одразу доповісти до ДПС. Так само, як у випадку з банківським рахунком.

Не всі про це знають, але щойно проста людина або компанія відкриває в Україні банківський рахунок, її банк відразу звітує про це перед податковими органами.

Відбувається це дуже швидко — буквально протягом 10-15 хвилин і в автоматичному режимі. У чому можуть переконатися користувачі різних сервісів звітності, наприклад Taxer (оператор електронної звітності), які відразу повідомляють про отримання інформації податковими органами. Втім, фіскали дізнаються тільки про факт появи або закриття рахунку, інформації про суму коштів на ньому або про операції, що проводяться, не передається.

З лютого 2024 року у такому ж режимі перед податківцями зобов’язані звітувати й по електронних гаманцях — банки, небанківські фінустанови, емітенти електронних грошей. Причому, як мовиться у вищезгаданому листі ДПС, звітуватиметься автоматично у будь-який час доби і навіть у вихідні дні.

«Банки не ігнорують податкові органи, і завжди звітують: відразу інформують про відкриття/закриття рахунків, а тепер і електронних грошей. А ось до фінансових компаній та інших структур були питання, тому з’явився цей податковий лист. Нацбанк зможе натиснути щодо звітів на фінансові компанії та інші структури, що знаходяться під його кураторством, але на всіх без винятку суб’єктів господарювання — навряд чи. Хоча електронні гаманці відкривають багато: від мобільних операторів та АЗС, які випускають електронні паливні талони до торгових мереж, які копять у них грошові бонуси покупцям (Сільпо, Varus, Novus та ін.)», — прокоментували ситуацію в одному з банків.

Електронні криптогаманці бувають різних видів: криптогаманці, гаманці міжнародних платіжних систем, наприклад PayPal або Google Wallet, гаманці мобільних операторів, окремих сервісів, наприклад, ігрових майданчиків або брендів і т.д.