Экспертно

На Сумщині чоловіка, в якого була травма коліна, засудили за відмову служити в ЗСУ

Читать на русском

На Сумщині чоловіка, в якого була травма коліна, засудили за відмову служити в ЗСУ

На Сумщині чоловіка , в якого була травма коліна, засудили за відмову служити в ЗСУ

У Сумської області визнав місцевого жителя 1983 р.н., винним в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації. Таке рішення ухвалив Липоводолинський районний суд.

31 жовтня 2023 року в Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки чоловік відмовився отримувати повістку на військову службу, кажучи, що під час бойових дій не зможе дати собі раду за станом здоровʼя.

Раніше військово-лікарська комісія визнала його обмежено придатним до військової служби.

Із 2002 року по 2004 рік чоловік навчався за програмою офіцерів запасу у Військовому інституті ракетних військ та артилерії. Під час навчання в університеті отримав травму колінного суглоба (розрив меніска). У ЗСУ не служив.

Із 2008 року обвинувачений працював тренером-викладачем дитячо-юнацької спортивної школи у селі Липова Долина Сумської області.

У судовому засіданні чоловік вину визнав, але в дебатах заперечив у повному обсязі. Пояснив, що після операції на нозі у нього відбулися ускладнення. У 2014-му проходив медичний огляд ВЛК і був визнаний не придатним до військової служби у звʼязку з захворюванням колінного суглоба. У 2022 році знову проходив медогляд і був визнаний обмежено придатним до служби в армії. Один із лікарів у місцевій лікарні сказала, що без належного лікування він може втратити суглоб.

26 вересня 2023 року він з речами зʼявився до місцевого ТЦК та СП і йому сказали вертатися додому, бо він за станом здоровʼя не підходить. Після цього у нього стався набряк коліна, оскільки він цілу добу провів на ногах, тому звернувся до лікарів, і йому призначили медикаментозне лікування, фізпроцедури, санаторне лікування, вказавши про необхідність подальшого оперативного втручання. Для операції потрібні значні кошти, яких він на тепер не має.

31 жовтня 2023 року чоловіка викликали повторно і намагалися вручити йому повістку для проходження служби по мобілізації. Тоді він відмовився брати повістку та не прибув для відправки у військову частину. Обвинувачений пояснював, що не відмовляється від служби, але стан суглоба та загроза втратити кінцівку не дозволяють йому повноцінно служити.

Заступник начальника ТЦК та СП у суді повідомив, що обмежено придатні до військової служби можуть проходити службу, але з певними обмеженнями. Із однієї із військових частин надійшов запит на комплектування саме на таку посаду, тому чоловіка і викликали.

Із довідки військово-лікарняної комісії вбачається, що обвинувачений не придатний до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. І водночас придатний до служби в частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Дослідивши докази, суд вирішив, що вина є доведена повністю. Суд вважає необґрунтованою позицію обвинуваченого, що за станом здоровʼя він не може проходити військову службу, Адже чоловік визнаний обмежено придатним до військової служби і такий висновок комісії не оскаржував.

Будучи офіцером запасу ЗСУ, чоловік зобовʼязаний у разі необхідності стати до військової служби і чесно виконувати військовий обовʼязок.

Така поведінка військовозобовʼязаного суттєво знижує рівень боєготовності Збройних Сил України, що в умовах війни є критично неприпустимим. Суд вважає, що умовне чи більш мʼяке покарання формуватиме негативну думку інших військовозобовʼязаних про відсутність адекватного покарання.

Відтак чоловіка засудили до 3 років увʼязнення.

368.media