Экспертно

Україна зможе самостійно виробляти 155-мм снаряди не раніше другої половини 2024 року,

155,снаряди

У зв’язку з тим, що допомога від США на $60 млрд заморожена в Конгресі, українські оборонні компанії намагаються налагодити виробництво 155-мм артилерійських снарядів за стандартами НАТО.

Про це пише The Washington Post із посиланням на неназваного співрозмовника в державному оборонному підприємстві "Укроборонпром", передає LIGA.net.

За інформацією видання, Україна практично не виробляла зброї до повномасштабного вторгнення Росії, але зараз місцева оборонна промисловість "процвітає". Зокрема, як зазначає WP, Україна виробляє безпілотники різних типів, морські дрони, міномети та артснаряди радянського зразка калібру 122 і 152 мм.

Крім цього, українські оборонні компанії намагаються задовольнити потребу Збройних Сил України, налагодивши виробництво 155-мм снарядів, необхідних для артилерійських систем, які постачають західні союзники.

Співрозмовник The Washington Post в "Укроборонпромі" розповів, що виробництво 155-мм артснарядів розпочнеться "не раніше другої половини поточного року".

Чиновник, який говорив з журналістами на умовах анонімності, не надав додаткових подробиць.

Раніше повідомлялося, що Чехія прагне організувати групу країн, які допоможуть профінансувати поставки в Україну 800 тис. боєприпасів.

На Мюнхенській конференції з безпеки чеський президент Петро Павло заявив, що Чехія шукає боєприпаси та озброєння для якнайшвидшого постачання в Україну по всьому світу. За його словами, існує можливість постачання 500 тис. снарядів калібру 155 мм та 300 тис. снарядів калібру 122 мм із третіх країн протягом тижнів у разі отримання необхідного фінансування.

Згодом стало відомо, що Бельгія на 200 млн євро профінансує чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тис. снарядів для України за межами Європи для надання більшої підтримки українській армії.

Пізніше Нідерланди заявили, що допоможуть чеській ініціативі закупити 800 тис. боєприпасів для України.

Також до ініціативи долучилися Франція, Німеччина, Латвія та Литва.

Автор: Галина Ялівець