Экспертно

ЗСУ: зростає тенденція застосування РФ боєприпасів з небезпечними хімічними речовинами

Українські військовослужбовці Нацгвардії беруть участь у навчаннях з радіаційної, хімічної та біологічної небезпеки під Харковом, Україна, 29 лютого 2024 року

Протягом останнього місяця зафіксовано 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин, це на 90 випадків більше минулого місяця. Про це повідомило 5 квітня командування сил підтримки Збройних сил України.

«Противник продовжує застосовувати боєприпаси, які містять небезпечні хімічні речовини, чим порушує «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення», а також закони та звичаї ведення війни. Такі дії російської федерації набувають системного характеру, а тенденція застосування тільки зростає», – вказано у повідомленні.

Вказано, що військові з лютого 2023 року зафіксували 1412 випадків застосувань Росією боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

Раніше речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій повідомив, що російські військові, у порівнянні з лютим, удвічі збільшили скиди боєприпасів із хімічною речовиною із Mavic-дронів.

Станом на січень 2024 року, за даними Генштабу ЗСУ, Росія від початку широкомасштабного вторгнення застосувала хімічну зброю в Україні щонайменше 626 разів. У повідомленні зазначається, що динаміка хімічних атак зростає – вже у січні було зафіксовано 51 випадок.

Наприкінці грудня минулого року один із випадків підтвердили в американському Інституті вивчення війни (ISW). Аналітики звернули увагу на 810-ту бригаду морської піхоти ЧФ РФ, що «навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія».

Форум