Экспертно

«Меморіал» визнав політвʼязнем башкирського активіста Фаїля Алсинова

Екологічний активіст і лідер башкирського національного руху Фаїль Алсинов

Правозахисна група «Меморіал» 22 травня визнала башкирського активіста Фаїля Алсинова політвʼязнем, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ідель.Реалії». У січні 2024 року 37-річного чоловіка засудили до чотирьох років позбавлення волі за звинуваченням у розпалюванні ненависті, він та його прихильники називають вирок політично вмотивованим.

Тисячі прихильників Алсинова мітингували до і після оголошення вироку, іноді вступаючи в сутички з поліцією, яка використовувала сльозогінний газ, світлошумові гранати та кийки, щоб розігнати протестувальників.

Алсинов відомий своєю відкритою критикою підтримуваного Кремлем глави Башкортостану Радія Хабірова та його уряду.

17 січня суд у місті Баймак засудив екологічного активіста та лідера башкирського національного руху Фаїля Алсинова до чотирьох років колонії у справі про розпалювання ненависті (частина 1 статті 282 КК). Приводом для переслідування стала його промова на народному сході у селі Ішмурзіно Баймацького району у квітні 2023 року. Тоді він сказав слова «кара халик», які з башкирської перекладаються як «чорний народ». Тим самим, стверджує слідство, Алсинов образив жителів Кавказу та Центральної Азії.

Підтримати Алсинова прийшло кілька тисяч людей. Поліція затримувала присутніх. Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтями про масові заворушення та насильствj щодо силовиків. Щонайменше 17 учасників мітингу були засуджені до адміністративних арештів за статтями про непокору вимогам поліцейських (ч. 1 ст. 19.3 КпАП) або порушення правил проведення мітингів (ч. 6.1 ст. 20.2 КпАП).

Протести та сутички з силовиками у російському Башкортостані через арешт місцевого екоактивіста (відео)

Будь ласка, зачекайте

Форум