Экспертно

Молочні підприємства кажуть про падіння продажів на тлі відключень електроенергії

Молокозавод

Учасники молочної галузі повідомляють про суттєве падіння продажів та великі втрати внаслідок відключень електроенергії.

Про це йдеться у матеріалі БізнесЦензора "Відключення світла вдарили по молочній галузі на сотні мільйонів гривень. Ціни на продукцію зростуть неминуче".

Як наголошують учасники ринку, через відключення електроенергії, які тривали останні місяці, сильно впала реалізація продукції, адже покупці не ризикують купувати велику кількість продукції, тому що самі стикаються з регулярними відключеннями. До того ж самі мережі магазинів мають не достатньо потужностей, щоб забезпечувати охолодження полиць.

"Також на споживання вплинула рекордна спека – люди менше споживають молочних продуктів в літній період, а під час екстремально жаркої погоди, яка була в липні, тим більше", – додає голова наглядової ради ПрАТ "Куликівське молоко" Анатолій Дідур.

Читайте також: "Питання продовольчої безпеки": Молочні підприємства закликають уряд не вимикати їм електроенергію

Водночас, за словами Валентина Запорощука, голови наглядової ради Ічнянського молочно-консервного комбінату ("Ічня", MamaMilla), на кожному етапі, починаючи з виробництва молока на фермах та закінчуючи продажем у магазинах, відключення електроенергії завдали галузі величезних втрат.

"Загалом вони дуже великі. Я знаю, що й на рівні споживачів було багато скарг, що продукція була неякісною, деякі взагалі не купували такі товари, що призвело до падіння ринку споживання молочних продуктів. Тобто втрати оцінюються у сотні мільйонів гривень, а може й мільярди за останні кілька місяців", – каже він.

Як повідомлялося, молочні підприємства прогнозують неминуче зростання цін на свою продукцію. За деякими очікуваннями, подорожчання "молочки" може становити до 20% до кінця року.

Автор: Юлiя Далецька