Экспертно

Влада Дніпра витратить 425 мільйонів на утеплення тринадцяти будинків

утепление

Департамент житлового господарства Дніпровської міської ради 1-8 квітня за результатами тендерів уклав 13 договорів із ТОВ "Старбудконтракт" про капітальний ремонт житлових будинків на загальну суму 425,45 млн₴

Угоди передбачають ремонт або утеплення покрівлі та фасаду 13 будинків, пишуть Наші гроші із посиланням на дані у системі Prozorro.

Найдорожча угода укладена на утеплення будинку по просп. Богдана Хмельницького, 113 – на 69,39 млн грн, найдешевша – для будинку по просп. Слобожанському, 88, за 18,08 млн₴

Найбільше коштів піде на будматеріали, але їх детальні характеристики у підсумкових відомостях матеріалів не наведені, що не дозволяє порівняти ціни з ринковими.

Наприклад, базальтовий утеплювач врахували по 7 583 грн/куб. м, а екструдований пінополістирол – по 6 173 грн/куб. м. Їх виробник, марка і щільність невідомі.

Камінцева силікон-силікатна декоративна штукатурка з невідомими характеристиками врахована по 212 грн/кг. В "Епіцентрі" камінцеву силікон-силікатну декоративну штукатурку Ceresit CT 174 (база В) розміром зерна 1,0 мм продають по 114 грн/кг, тобто майже вдвічі дешевше.

Невідома глибокопроникна універсальна ґрунтовка коштує 786 грн/л. У роздрібній торгівлі таку ґрунтовку Ceresit CT 17 Супер можна купити по 58 грн за літр. При цьому в кошторисі поряд є незначна кількість саме цієї ґрунтовки Ceresit CT 17 Супер по 87 грн/кг, тобто близько 88 грн/л, що на третину дорожче від магазинної ціни. Тоді як обсяг невідомої ґрунтовки великий.

Невідома розчинова суміш для приклеювання та захисту плит із мінвати та пінополістиролу врахована по 39 грн/кг. В "Епіцентрі" суміш Ceresit Thermo Universal для приклеювання та армування мінвати та пінополістиролу вдвічі дешевша – 15 грн/кг.

Читайте також: МВС замовило реконструкцію кінотеатру у Дніпрі за 170 мільйонів. Роботи мають виконати за місяць

Договірні ціни в угодах динамічні, тобто платити можуть за цінами, що відрізняються від кошторисів.

Фірма отримала всі підряди без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Фірма "Старбудконтракт" була створена в 2016 році під назвою "Стайл Профі" у Білій Церкві на Київщині. У 2018 році фірму переоформили нового директора Сергія Совка з-під Білої Церкви уже під новою назвою "Старбудконтракт". А в 2023 році вона була перереєстрована у Дніпрі на нову директорку Вікторію Донець із Кам’янського.

У 2017-2021 роках переможець отримав підрядів виключно на Київщині 200,93 млн₴ Після паузи, повномасштабного вторгнення Росії та перереєстрації в Дніпро фірма повернулась на публічні закупівлі в жовтні 2023 року. Й відтоді до березня 2024 року набрала підрядів КП "Жилсервіс-5" Дніпровської міськради на 163,79 млн₴ А нині отримала всі підряди Департаменту житлового господарства Дніпровської міськради, які стосуються утеплення житлових будинків, на 425,45 млн₴

Автор: Михайло Орлюк