Экспертно

Грузія не зможе вступити до ЄС, якщо діятиме закон про «іноагентів» – Європарламент

Засідання Європарламенту, фото ілюстративне

Європейський парламент 25 квітня затвердив резолюцію щодо ситуації в Грузії у звʼязку з ініціюванням законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу ». За документ проголосували 425 євродепутатів, 25 виступили проти, 30 утрималися, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

У документі, зокрема, зазначено, що переговори про вступ Грузії до ЄС не мають розпочатися, поки в Грузії діятиме закон про «іноагентів». Крім того, затверджено поправки до документа, згідно з якими Європарламент закликає запровадити санкції проти почесного голови владної партії «Грузинська мрія», мільярдера Бідзіни Іванішвілі, а також звільнити експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі.

У затверджених поправках Європарламент:

  • закликає Європейську комісію оцінити вплив закону про «іноагентів» на виконання Грузією критеріїв лібералізації візового режиму, особливо щодо фундаментальних прав, «що є найважливішим компонентом політики лібералізації візового режиму з Європейським союзом»;
  • закликає «Грузинську мрію» відкликати проєкт, ініційований у вигляді конституційних поправок, який «обмежує права ЛГБТ-спільноти та є атакою не лише на ЛГБТ-спільноту, а й на свободу слова та вільне громадянське суспільство»;
  • закликає владу Грузії звільнити експрезидента Міхеїла Саакашвілі «з гуманітарних міркувань та надати йому можливість лікуватися за кордоном».

За попередньою інформацією, парламент Грузії винесе на голосування в другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» 30 квітня. Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні «Грузинська мрія» може в середині травня.

Форум