Экспертно

Литва підвищить податки, щоб збільшити витрати на оборону до 3% ВВП. Цільовий показник для країн НАТО

литва

Сейм Литви проголосував за підвищення податків з метою збільшення витрат на оборону до 3% від ВВП наступного року.

Про це повідомляє AFP, передає Європейська правда.

Так, Литва збирається закупити танки й додаткові системи протиповітряної оборони, а також прийняти німецьку бригаду.

Із цією метою Сейм проголосував за підвищення ставки податку на прибуток підприємств та акцизів на алкоголь, сигарети і паливо.

Литовські законодавці також продовжили до 2025 року дію податку на непередбачувані доходи банківської системи від чистого процентного доходу.

Міністерка фінансів Литви Гінтаре Скайсте сказав, що парламентське голосування стало "чітким сигналом" про політичну волю до подальшого збільшення оборонних витрат.

Литва вже є однією з країн, яка витрачає найбільше коштів на оброну в НАТО. Її поточний оборонний бюджет вже становить 2,75% від ВВП.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що станом на зараз рекордна кількість держав-членів Альянсу виконує цільовий показник витрат на оборону в 2% ВВП.

Він також нагадав, що у 2014 році лише три члени Альянсу – США, Греція і Велика Британія – виконали встановлений тоді цільовий показник у 2% ВВП.

У лютому цього року Столтенберг повідомляв, що за 10 років російської війни проти України вшестеро більше держав-членів НАТО досягли витрачання понад 2% ВВП на оборону.

"У 2024 члени НАТО в Європі інвестують (витратять на оборону, – ред.) $380 млрд. Це вперше перевищить 2% їхнього спільного ВВП", – заявляв тоді Столтенберг.

"Я очікую, що цього року 18 союзників витрачатимуть 2% ВВП. І це також рекорд. Це збільшення у шість разів від 2014 року, коли тільки три союзники відповідали цій вимозі", – також додав він.

Автор: Галина Ялівець