Экспертно

Bloomberg: РФ почала будувати тіньовий флот для перевезення СПГ по всьому світу

Читать на русском

Bloomberg: РФ почала будувати тіньовий флот для перевезення СПГ по всьому світу
Bloomberg: РФ почала будувати тіньовий флот для перевезення СПГ по всьому світу

Після початку повномасштабної війни з Україною РФ створила тіньовий флот для перевезення нафти покупцям, які не дотримуються стелі цін. З’являється все більше доказів того, що Москва планує продавати зріджений природний газ (СПГ), пише Bloomberg.

За даними глобальної бази даних із судноплавства Equasis, за останні 3 місяці щонайменше 8 суден перейшли у власність маловідомих фірм у Дубаї. З них 4 — North Air, North Mountain, North Sky та North Way — танкери льодового класу, які отримали дозвіл від Москви на плавання в акваторії Північного морського шляху (СМП) цього літа.

Bloomberg не вдалося безпосередньо пов’язати ці судна з великими російськими структурами, проте деталі напрочуд схожі на маневри зі створення тіньового нафтового флоту, — ідеться в публікації.

За словами засновника американського Арктичного інституту Мальті Гумперта, на зусилля Кремля зі створення тіньового флоту вказують кілька ознак — у тому числі, передача танкерів льодового класу компанії з Дубая, купівля старих суден та видача «рекордної кількості дозволів» за ШМД.

У галузі СПГ вважається незвичайним, коли невідома фірма набуває спеціалізованих суден, які можуть коштувати сотні мільйонів доларів. Як мінімум 3 танкери також перебувають у базі даних Міжнародної морської організації як «невідомі» — ще одна ознака «тіньового флоту», зазначає Bloomberg.

26.06.2024 — різне qhtixhiqtdiqzrant