Экспертно

Після виборів у Франції тисячі людей святкували, у кількох містах сталися сутички

Протестувальник тримає французький прапор, коли люди збираються на Площі Республіки у Парижі, Франція, 7 липня 2024 року.

Після оголошення попередніх результатів виборів у кількох містах Франції, зокрема Парижі, тисячі людей святкували. Про це повідомляє France 24.

За даними видання, у Парижі, Бордо, Марселі, Нанті та інших містах Франції тисячі людей у неділю ввечері відсвяткували несподівану перемогу «Нового народного фронту» на парламентських виборах і провал «Національного об’єднання».

Зокрема, повідомлялося, що на площі Республіки у Парижі зібралися близько 8000 французів – прихильники «Нового народного фронту».

В інших містах – Ренні та Нанті – сутички з поліцією призвели до арештів.

У Ренні близько 750 осіб, за даними префектури, зібралися ввечері 7 липня на площі Республіки. За словами журналіста AFP, це зібрання було заборонено префектурою, і поліція була присутня у великій кількості. Далі мітингувальники колоною вирушили на «святкову прогулянку» до історичного центру, але поліція завадила їм туди пройти.
Демонстранти кидали феєрверки в поліцію, яка відповіла сльозогінним газом, повідомляє AFP. Повідомлялося про 25 арештованих.

Французька поліція під час сутичок із демонстрантами після оголошення попередніх результатів у другому турі дострокових парламентських виборів, 7 липня 2024 року
Французька поліція під час сутичок із демонстрантами після оголошення попередніх результатів у другому турі дострокових парламентських виборів, 7 липня 2024 року

Також у Нанті 2500 людей, за даними префектури, зібралися, щоб спостерігати за результатами в центрі міста у святковій атмосфері.
Як зазначив журналіст AFР, згодом вулицями пройшла процесія, яку поліція кілька разів відтіснила, застосувавши сльозогінний газ.

Демонстранти кидали феєрверки та пляшки з коктейлями Молотова у поліцію. За даними AFP, поліцейський отримав поранення. У префектурі уточнили, що він отримав «опіки». Троє людей були затримані.

На виборах 7 липня Франція лівий альянс несподівано отримав перше місце, випередивши ультраправих, що стало серйозною несподіванкою, яка перешкодила «Національному об’єднанню» Марін Ле Пен керувати урядом.

Опитування прогнозували впевнену перемогу «Національного об’єднання» до того, як ліві та центристські альянси почали співпрацювати, знявши десятки кандидатів з перегонів, щоб створити єдиний рух. Лівий альянс «Новий народний фронт», який об’єднує лівих, соціалістів і зелених, за прогнозами, отримає від 172 до 215 місць з 577. Центристський альянс Макрона, за прогнозами, посяде друге місце з 150-180 місцями. «Національне об’єднання» отримало від 115 до 155 місць.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що подасть у відставку 8 липня з огляду на результати виборів.

Форум