На Різдво, Щедрий вечір та Хрещення готують кутю. Ми ділилися її класичним рецептом. Незмінним супутником цієї страви є узвар. Це ароматний напій, який готується з сухофруктів та підсолоджується медом.
Кулінарний блогер Mil Alexx у своєму відео розповів, з чого його варити для розкішного аромату. Він поділився ідеальною пропорцією – на кожен літр води беремо 1 жменю сушених яблук та по 1/4 жмені груші та копченого чорносливу. З зазначеної кількості інгредієнтів виходить понад чотири літри насиченого узвару.
Інгредієнти:
4 жмені яблучної сушки
1 жменя сушених груш
1 жменя копченого чорносливу
кілька родзинок за бажанням
4 л води
1-2 ст. л. меду (за смаком)
Спосіб приготування:
За бажанням до узвару можна додавати родзинки, курагу або інші сухофрукти, які вам подобаються. Усі сухофрукти заливаємо водою та ретельно миємо.
Воду зливаємо разом з можливою брудом. Знову заливаємо водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Після кипіння варимо ще кілька хвилин. Даемо трохи охолонути і за смаком додаємо мед — 1 столову ложку меду, якщо компот має бути несолодким, або 2 ложки, якщо хочете солодкий.
Розмішуємо мед в узварі. Залишаємо напій настоюватися хоча б 12 годин.