Экспертно

Пристолична сільрада замовила курятину і свинину на чверть дорожче від сусідів і супермаркета

Управління гуманітарного розвитку та охорони здоров’я Пристоличної сільської ради Київської області 16 січня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ « Фудгранд » про постачання м’яса вартістю 2,59 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на адресу замовника в селі Щасливе поставлятимуть охолоджене м’ясо протягом трьох днів після заявки замовника. Зокрема замовили 9 800 кг курячого філе по 192 грн/кг.

Усі довколишні замовники замовляють охолоджене куряче філе на чверть дешевше, в тому числі в цього ж постачальника. Зокрема нещодавно «Фудгранд» виграв у трьох суперників аукціон Щасливського ліцею Пристоличної сільради із ціною філе менше ніж 144 грн/кг. Два ліцеї Борисполя замовляли «Фудгранду» філе по 140 грн/кг і 146 грн/кг.

У сусідньому селі Гора законтрактувались у іншої фірми по 153 грн/кг, що на 20% дешевше.

Також охолоджене м’ясо зараз закуповує Управління освіти Дарницької РДА, яка сусідить зі Щасливим. Нещодавно воно повідомило про намір замовити іншій фірмі куряче філе по 155 грн/кг, тобто на 19% дешевше. Поставка має здійснюватися три рази на тиждень у заклади освіти Дарницького району Києва. При цьому товар оплачуватимуть протягом цілих півроку після поставки, тоді як на нинішньому тендері відстрочка оплати лише 30 банківських днів.

Крім того, у Щасливому є супермаркет «Фора», а на її сайті вагове охолоджене куряче філе нині коштує 166 грн/кг без знижки чи 143 грн/кг зі знижкою. Це від 14% до 26% дешевше.

Ще замовили 1 385 кг телятини по 301 грн/кг та 1 440 кг пісної свинини по 203 грн/кг. Це буде задньостегнова частина або лопатка 1 ґатунку без кістки. Телятини у «Форі» немає, як на згаданих вище тендерах, а свиняча лопатка без кістки на 27% дешевша – 149 грн/кг.

Компанія отримала нинішнє замовлення без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Замовник вимагав від учасників вказати у довідках хоча б один спецавтомобіль (рефрижератор або ізотермічний з холодильним обладнання), а також якісь потужності для зберігання товарів та низку працівників (водія, експедитора, комірника та вантажника).

Управління гуманітарного розвитку та охорони здоров’я Пристоличної сільради очолює Андрій Хоменко, а уповноваженою особою із закупівель є Ігор Червоний.

Полтавський «Фудгранд» створений в липні 2022 року і відтоді натендерив 545,67 млн грн переважно в рідній області. Фірмою володіє і керує Наталія Хубова. Газета «Полтавщина» пов’язує фірму з місцевим підприємцем Володимиром Сергієнком. Фірма має потужності у Полтаві на вул. Шевченка, 20. Видання «Зміст» пише, що там же орендують приміщення і компанії, які входять до пулу підприємств, що їх використовує Володимир Сергієнко.