Экспертно

Влада Києва забере "Київводоканал" у комунальну власність і виділить 1,5 мільярда на його порятунок

киевводоканал

Київська міська рада 16 травня планує розглянути проєкт рішення про створення комунального підприємства "Київводоканал", якому передадуть водогони у столиці .

Реформа "Київводоканалу" передбачає, що столиця розірве договір володіння та користування майном, укладений у 2006 році з акціонерною компанією "Київводоканал", і передасть його комунальному підприємству, повідомляє Liga.net.

Для цього у статутний капітал нового комунального підприємства Київрада внесе 1,5 мільярда гривень з міського бюджету.

ПрАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" наразі лише 25,46% належить громаді столиці, а на 67% – компанії "Київенергохолдинг".

"Київенергохолдинг" створили у 2006 році для координації роботи компаній "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал". Громада Києва внесла в її статутний капітал 67% акцій ВАТ "Київводоканал", 60%+1 акцію ВАТ "Київгаз" і 12,73% акцій ВАТ "Київенерго", а кіпрські офшори Densec Limited і Zarova Limited оплатили свої акції "Київенергохолдингу" грошима.

Зараз акціонерами "Київенергохолдингу" є територіальна громада Києва (61%), Artio Global Investors LTD (25%) і Densec Limited (14%).

Рішення повернути "Київводоканалу" статус комунального підприємства пояснюють кризовим станом галузі централізованого водопостачання та водовідведення у столиці в умовах збиткових тарифів.

"Інші територіальні громади цю проблему вирішують користуючись з коштів місцевих бюджетів шляхом надання постійної прямої підтримки таким підприємствам. Проте ці підприємства – на відміну від ПрАТ "АК "Київводоканал" – є комунальними, що дозволяє органам місцевого самоврядування спрямовувати на них кошти місцевих бюджетів", – йдеться в пояснювальній записці до відповідного проєкту рішення Київради.

Читайте також: Ексочільника "Київводоканалу" підозрюють у розкраданні 65 мільйонів під час боїв за столицю

Як повідомлялося, ПрАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" до початку повномасштабного вторгнення була прибутковою, тобто основні власники підприємства могли заробляти на водопостачанні. Так, у 2021 році її прибуток становив 180,4 млн гривень.

Однак після початку повномасштабного вторгнення компанія стала збитковою, у тому числі через відмову від підвищення тарифів на водопостачання для населення на вимогу президента Володимира Зеленського.

Нагадаймо, у 2017 році прокуратура Києва вже намагалася через суд повернути у власність територіальної громади 12,73% акцій "Київенерго", 61% "Київгазу" та 67% "Київводоканалу", які були відчужені за 230 млн грн, що на думку правоохоронців, у 4 рази менше за реальну ринкову вартість.

Автор: Михайло Орлюк