Экспертно

Блокада кордону: На в’їзд до України чекають майже 2000 вантажівок

кордон

На польсько-українському кордоні у чергах стоять 1 900 вантажівок . Наразі триває блокування напрямків трьох пунктів пропуску.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає Укрінформ.

"Продовжується блокування напрямків пунктів пропуску "Рава-Руська – Гребенне", "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ". За інформацією польських прикордонників, станом на ранок 1000 вантажівок перебувають в чергах на цих трьох напрямках в бік України", – зазначив речник.

Крім того, на напрямку пункту пропуску "Шегині – Медика" очікують 900 вантажівок. Після розблокування рух вантажівок на цьому напрямку став більш інтенсивний, однак черги залишаються.

На інших ділянках кордону рух для вантажівок не блокується. Черга залишається на території Словаччини в бік України на напрямку пункту пропуску "Ужгород". Станом на ранок сьогодні очікувало проїзду 400 вантажівок.

Також черга з вантажівок на території Угорщини на напрямку пункту пропуску "Тиса" – 250 вантажівок.

Як повідомлялося, минулого тижня польські фермери розблокували пункт пропуску "Медика-Шегині" на української-польському кордоні. Аграрії почали блокувати перехід у Медиці з 23 листопада минулого року. 24 грудня вони призупинили акцію протесту, але 4 січня її відновили.

Водночас ще низку пунктів пропуску на українсько-польському кордоні блокують об’єднання польських перевізників.Їхня блокада триває з 6 листопада. Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні.

Автор: Юлiя Недашківська